Τουσκ: Ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις -Γιούνκερ: Καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία - iefimerida.gr

Τουσκ: Ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις -Γιούνκερ: Καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενωμένα απέναντι στις νέες προκλήσεις θα σταθούν τα «27» κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα θέσουν και πάλι επί τάπητος το μέλλον της Ενωσης το Σεπτέμβριο στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Η Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε πως σε μια «ήρεμη συζήτηση», ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προχωρήσουν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Αυτό που υπογράμμισε, ακόμη, είναι πως οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, δε, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή.

«Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Οσον αφορά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως «θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ