Αυστρία: Μόνο το 51% επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ - iefimerida.gr

Αυστρία: Μόνο το 51% επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα λεγόμενο Auxit, δηλαδή μία έξοδος της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μοιάζει πλέον τελείως απίθανη, σύμφωνα με τους αρμόδιους δημοσκόπησης η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση φέρνει, για πρώτη φορά, να είναι πλέον μόνον οριακά πλειοψηφική, με ποσοστό 51%, η υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην παραμονή της χώρας ως μέλος στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 45% οι Αυστριακοί πιστεύουν πως για τη χώρα τους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να φθάνει μάλιστα στο 82% στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η μεγαλύτερη πλέον πολιτική δύναμη, με ποσοστό άνω του 30%.

Στα άλλα κόμματα, τα ποσοστά των υποστηρικτών της θέσης πως "εκτός της ΕΕ θα ήταν καλύτερα ή μάλλον καλύτερα" είναι αρκετά περιορισμένα και ανέρχονται, στους ψηφοφόρους του κόμματος των Πράσινων της αντιπολίτευσης στο 12%, σ' αυτούς του επίσης αντιπολιτευόμενου νεοφιλελεύθερου ΝΕΟΣ στο 17%, στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό στο 24% και στο συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό στο 33%.

Ποσοστό 18% υποστηρίζει "οπωσδήποτε" την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ, 31% "ίσως", ενώ οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Ελευθέρων τάσσονται σε ποσοστό 84% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, με το ποσοστό υπέρ ενός Auxit να είναι υψηλό και στην επαρχία όπου φθάνει το 53%.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 29% των ερωτηθέντων θεωρούν σωστή την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, ωστόσο και σ' αυτό το ερώτημα υπάρχει μεγάλη διαφορά εκτίμησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των διαφόρων κομμάτων, με εκείνους των Ελευθέρων να την επικροτούν σε ποσοστό 62%. Από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, την επικροτούν μόνο το 18% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, το 12% αυτών του Λαϊκού Κόμματος, το 11% αυτών των Πράσινων και μόλις το 9% των ψηφοφόρων του ΝΕΟΣ.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ έχει βαθιά κλονιστεί και στην Αυστρία, όπου επίσης απειλείται ένας διχασμός της χώρας και τώρα απαιτείται να υπάρξει δράση από την πλευρά της πολιτικής, σχολιάζει η επικεφαλής των υπευθύνων της δημοσκόπησης Κριστιάνε Μάτσκα.

Παραμονές των τελευταίων εκλογών για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2014, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής έφερε την πλειονότητα των πολιτών της Αυστρίας, και μάλιστα σε ποσοστό 64%, να τάσσονται υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ.

Οπως είχε επισημάνει τότε η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις συνολικά 46 παναυστριακές δημοσκοπήσεις που η ίδια έχει πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο του 1995 (έτος ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ), παρά τις κάποιες διακυμάνσεις, διαπιστώνεται ότι η άποψη του αυστριακού πληθυσμού στο θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας ως μέλους της ΕΕ, παρέμενε σταθερή, με τον μέσο όρο (από όλες τις έως τότε δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 71% και των αντιπάλων στο 23%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν από ακριβώς 22 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε φθάσει το 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα στην Ευρώπη, για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία Δημοσκόπηση auxit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ