Βιβλία για μικρά παιδιά - iefimerida.gr

Βιβλία για μικρά παιδιά

Φωτογραφία: MOTIONTEAM/ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα παιδί γενναίο που κατορθώνει να κοιτάξει κάτω από το κρεβάτι του, ένα αγόρι που γίνεται για λίγο αεροπόρος και πετάει μέχρι το φεγγάρι κι ένα κορίτσι που αφήνει το σπίτι του και φεύγει για μια ξένη χώρα μακρινή είναι μερικοί από τους αξιοθαύμαστους ήρωες που θα κρατήσουν συντροφιά στα μικρά παιδιά το φετινό καλοκαίρι.

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 0

ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΑΙΟ
Ένα μικρό αγόρι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Σήμερα κατάφερε να κάνει πολλά γενναία πράγματα: έδιωξε ένα μικρό τέρας από το μπάνιο, κοίταξε κάτω από το κρεβάτι του (και δεν ήταν κανείς εκεί!), έφαγε πράσινα λαχανικά, κάθισε στην καρέκλα κι άφησε κάποιον άγνωστο να του κόψει τα μαλλιά, χτύπησε και πόνεσε, αλλά κατάφερε να ζητήσει βοήθεια. Στ’ αλήθεια πολύ γενναίο παιδί!

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί το μικρό αγόρι αντιμετωπίζει με επιτυχία μικρούς και μεγάλους φόβους. Όλα τα παιδιά μπορούν να είναι γενναία!
Γιατί οι πολύ απλές και χαρούμενες εικόνες, σαν από παιδί φτιαγμένες, γίνονται αμέσως κατανοητές από τους πολύ μικρούς.
Γιατί στη σειρά υπάρχουν κι άλλα βιβλιαράκια που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες με τον πιο ευχάριστο τρόπο: Είμαι παιδί καλό, Είμαι παιδί ευγενικό, Είμαι παιδί τακτικό.

INFO
Κείμενο: Τζεν Πόρτερ
Εικόνες: Κέιτι Σόντερς
Απόδοση: Θοδωρής Τσώλης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 1

ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
Ο μικρός Παύλος, την ώρα που πέφτει για ύπνο, παρέα με το αγαπημένο του αρκουδάκι, εκφράζει μια ανησυχία: «Μαμά, θα μ’ αγαπάς πάντα;». Η καλή μαμά τον παίρνει αγκαλίτσα και του λέει ένα μεγάλο μυστικό. Του εξηγεί ότι τον αγαπάει από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο (και από πιο πριν), τον αγαπάει όταν είναι ο πιο φρόνιμος (αλλά κι όταν δεν είναι), τον αγαπάει όταν την αγκαλιάζει τρυφερά (αλλά κι όταν θυμώνει μαζί της), τον αγαπάει όταν τα καταφέρνει (αλλά κι όταν δεν τα καταφέρνει). Η μαμά αγαπάει το Παύλο επειδή είναι το παιδί της, αλλά ποτέ δεν θα της ανήκει. Τον αγαπάει κάθε μέρα. Και πάντα.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί το κείμενο εξηγεί με τον πιο απλό κι εύστοχο τρόπο το θαύμα της μητρικής αγάπης.
Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά είναι γεμάτα ερωτήσεις και αμφιβολίες καθώς ψάχνουν τη θέση τους στον κόσμο. Η αγάπη των γονιών τους τα γεμίζει αυτοπεποίθηση και θέτει τις γερές βάσεις για τη συνέχεια.
Γιατί είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, ένα πολύ όμορφο βιβλίο που θα συγκινήσει την κάθε μητέρα.

INFO
Κείμενο: Astrid Desbordes
Εικόνες: Pauline Martin
Απόδοση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Κόκκινο

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 2

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι που βρήκε μέσα στη αποθήκη του σπιτιού ένα μικρό αεροπλάνο. Και αποφάσισε να πάει μια βόλτα. Κι έφτασε στο φεγγάρι, αλλά έμεινε από καύσιμα και δεν είχε τρόπο να γυρίσει πίσω. Στο φεγγάρι συνάντησε ένα άλλο μικρό αγόρι, έναν εξωγήινο, που κι αυτός είχε προβλήματα: είχε χαλάσει η μηχανή του. Τα δυο παιδιά συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους πια μέσα στο πυκνό σκοτάδι και μαζί σκέφτονται τρόπους για να μπορέσουν να γυρίσουν στο σπίτι τους. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί είναι μια μοναδική περιπέτεια! Ποιο παιδί δεν έχει ονειρευτεί ότι μπαίνει σε ένα αεροπλανάκι και πετάει ψηλά, πολύ ψηλά, όλο και πιο ψηλά, μέχρι το φεγγάρι;
Γιατί, γήινοι ή εξωγήινοι, όλοι μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Κι αν ανοίξουμε τα μάτια και κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.
Γιατί τα πιο μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με φωνές και κλάματα. Λύνονται με ηρεμία, σκέψη και συνεργασία. Πάντα υπάρχει λύση!

INFO
Κείμενο: Oliver Jeffers
Εικόνες: Oliver Jeffers
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 3

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
«Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα... Ξεκίνησε ο πόλεμος. Κάθε μέρα άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα κακά πράγματα γύρω μας και ύστερα δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο χάος». Πώς είναι να γνωρίζεις τον πόλεμο σε τόσο μικρή ηλικία; Πως είναι να τα αφήνεις όλα πίσω σου και να ταξιδεύεις για έναν τόπο ξένο; Ένα μικρό κορίτσι αφηγείται την μεγάλη περιπέτεια της ζωής της.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα θέμα δύσκολο στο σωστό τόνο, δίχως συναισθηματισμούς. Τα παιδιά είναι έτοιμα να ακούσουν τα πιο σκληρά πράγματα, αν κάποιος βρει τον σωστό τρόπο για να τους τα πει. Και η Σάννα τα καταφέρνει.
Γιατί φανερώνει τη μεγάλη αλήθεια: πίσω από τις λέξεις «μετανάστες», «πρόσφυγες» και τους χιλιάδες αριθμούς των δελτίων ειδήσεων, κρύβονται άνθρωποι που είχαν μια ζωή πριν το μεγάλο ταξίδι και μικρά παιδιά που, σαν όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν όνειρα, φόβους και απορίες.
Γιατί «Εύχομαι μια μέρα, σαν κι αυτά τα πουλιά, να βρούμε κι εμείς ένα καινούριο σπίτι. Ένα σπίτι όπου δεν θα φοβόμαστε κι έτσι εκεί θα ξεκινήσουμε τη ιστορία μας από την αρχή»

INFO
Κείμενο: Φραντσέσκα Σάννα
Εικόνες: Φραντσέσκα Σάννα
Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις Πατάκη

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 4

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ
Αλήθεια, ποιος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου; Το χρυσάφι; Το νερό; Το πετρέλαιο; Η Εβίτα σπάει το κεφάλι της για να το βρει. Η φτερωτή ελαφίνα που εμφανίζεται μπροστά της θα τη βοηθήσει να βρει την απάντηση. Η μικρή ανεβαίνει στον λαιμό της και το μαγικό ταξίδι ξεκινάει. Στο δρόμο της θα συναντήσει την Ελπίδα τη Πυγολαμπίδα, τον Διογένη το Λαγό και τον Χρύσανθο το Χέλι, που θα της αποκαλύψει πολλά μυστικά, αλλά και τον γίγαντα Αχόρταγο, τη γυναίκα του, τη μάγισσα Ζήλεια, και τον βαριεστημένο παιδί τους τον Κατσούφη. Καθόλου δεν της αρέσει αυτή η οικογένεια που όλοι ακολουθούν σαν υπνωτισμένοι. Τι θα κάνει η Εβίτα;

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η Εβίτα κάνει ένα μαγικό ταξίδι: ακολουθεί το φτερωτό ελάφι, συνομιλεί με ζώα, γνωρίζει πράγματα παράξενα και θαυμαστά που ποτέ δεν θα είχε ανακαλύψει.
Γιατί η γενναία Εβίτα μαθαίνει ότι ο πιο πολύτιμος θησαυρός είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπούν. Κι όλα τα πράγματα που κάνουν την κάθε στιγμή μοναδική.
Γιατί «Η ζωή αποκτά νόημα, μόνο όταν είναι ζωή... ζωή αληθινά ζωντανή!»

INFO
Κείμενο: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
Εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Καλέντης

Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 5

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΠΦΦ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ
Ο Καπετάνιος Πφφ είναι ένα παιδί που ζει σε μια χώρα πολύ παράξενη, μια χώρα όπου κανένας άνεμος δεν φυσάει. Ποτέ. Στην χώρα αυτή δεν κουνιέται τίποτε, ούτε καν η θάλασσα, δεν υπάρχει ούτε ένα τόσο δα μικρό κυμματάκι. Όλα είναι ήρεμα και ο Πφφ αναστενάζει διαρκώς από την πλήξη. Μια μέρα, ο Πφφ θα βρει θαμμένο σε ένα παλιό μπαούλο ένα παράξενο αντικείμενο, έναν χαρταετό. Ποτέ στη ζωή του δεν είχε δει χαρταετό. Οι χαρταετοί απαγορεύονται αυστηρώς στο νησί, αλλά ο μικρός Πφφ αρνείται να τον αποχωριστεί.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Πφφ είναι ένα μικρό παιδί που κοντεύει να πεθάνει από την πλήξη, μέχρι την ημέρα που αποκτά ένα ενδιαφέρον. Ο χαρταετός του αλλάζει τη ζωή!
Γιατί το νησί είναι μαγεμένο, μια πολύ παλιά κατάρα το στοιχειώνει. Θα χρειαστεί το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η καθαρή καρδιά ενός μικρού παιδιού για να λυθούν τα μάγια.
Γιατί λατρεύουμε τους κόκκινους δράκους.

INFO
Κείμενο: Didier Sustrac
Απόδοση: Eric Puybaret
Εκδόσεις Λιβάνη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ