Σεξουαλικός προσανατολισμός και υγεία -Τι έδειξε νέα έρευνα - iefimerida.gr

Σεξουαλικός προσανατολισμός και υγεία -Τι έδειξε νέα έρευνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ομοφυλόφιλοι («γκέι» και λεσβίες), καθώς και οι αμφιφυλόφιλοι («μπαϊσέξουαλ») έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση, κυρίως ψυχικής, με τους ετεροφυλόφιλους («στρέιτ») άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γκονζάλες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 άτομα με μέση ηλικία 47 ετών, συσχετίζοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθενός με την κατάσταση της υγείας του, όπως δηλώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Διαπιστώθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι «είναι πιθανότερο να αναφέρουν μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και συχνή χρήση τσιγάρων, πιθανώς ως συνέπεια του στρες που βιώνουν λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους». Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ψυχική και πολύ λιγότερο τη σωματική υγεία.

Οι λεσβίες είναι 91% πιθανότερο να έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία και 51% πιθανότερο να έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ενώ για τις αμφιφυλόφιλες ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος.

Ενώ οι «γκέι» και οι λεσβίες εμφανίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους «στρέιτ», τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους «μπαϊσέξουαλ», σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι, ενώ το 17% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφερε τούλαχιστον μέτριας έντασης ψυχολογικό στρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 26% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 40% για τους αμφιφυλόφιλους.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει στις γυναίκες, με τα σχετικά ποσοστά τουλάχιστον μέτριου στρες να είναι 22% στις ετεροφυλόφιλες, 28% στις λεσβίες και 46% στις αμφισεξουαλικές.

Οι αμφιφυλόφιλοι είναι επίσης οι χειρότεροι πότες από όλους με ποσοστό 11% να κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, έναντι 5,7% των «στρέιτ» και 5,1% των «γκέι». Η ίδια περίπου απόκλιση εμφανίζεται στο τσιγάρο, με τους αμφιφυλόφιλους να είναι οι πιο «βαρείς» καπνιστές (9,3%) και να ακολουθούν οι ομοφυλόφιλοι (6,2%) και οι ετεροφυλόφιλοι (6%).

Μεταξύ των γυναικών, οι αμφιφυλόφιλες είναι αυτές που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ (12%), έναντι των λεσβιών (9%) και των ετεροφυλόφιλων (5 %). Στο κάπνισμα, οι λεσβίες περιλαμβάνουν περισσότερες «βαριές» καπνίστριες (5,2%) έναντι 4,2% των αμφιφυλόφιλων και 3,4% των «στρέιτ» γυναικών.

Όπως είπε ο Γκονζάλες, οι ανισότητες στην υγεία πιθανότατα οφείλονται στο στρες του να είναι κανείς μειονότητα, πράγμα που επιδεινώνεται στην περίπτωση των αμφισεξουαλικών ατόμων, τα οποία μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά ούτε από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Αν και δεν έχουν υπάρξει πολλές μελέτες ειδικά για τους αμφιφυλόφιλους, οι έως τώρα ενδείξεις -που επιβεβαιώνονται από τη νέα έρευνα- είναι ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από όλους.

Εκτός του στρες λόγω των διακρίσεων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μπορεί να επιδρά αρνητικά στην υγεία τους με διάφορους τρόπους. Οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ετεροφυλοφίλων-ομοφυλοφίλων αναμένεται να μειώνονται, όσο περισσότερο οι σεξουαλικές μειονότητες γίνονται κοινωνικά αποδεκτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομοφυλόφιλοι Υγεία ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ