Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι - iefimerida.gr

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι

Φωτογραφία:
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω από τις εκδηλωτικές χειρονομίες και τους θερμούς εναγκαλισμούς στις κάμερες, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε περισσότερο από ποτέ απομονωμένος σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με δεδομένη την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το επακόλουθο σοκ για τους Ευρωπαίους, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι σφόδρα ενοχλημένη από την απόφαση των Άγγλων αφού είχαν καταφέρει να απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς σε σχέση με άλλες χώρες. Μάλιστα ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία (όπως οι απαντήσεις του Γιούνκερ στον Φάρατζ) επικεντρώνεται και στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς στις Βρυξέλλες πολλοί του χρεώνουν ότι το «μπρος-πίσω» σε σχέση με το δημοψήφισμα, συνέβαλλε στο αποτέλεσμα για αποχώρηση. Ακόμα κι όταν «έτρεξε» να το αποσοβήσει ήταν ήδη πολύ αργά. «Δεν τα κατάφερα» είπε ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη στην περίοδο προ του δημοψηφίσματος, αποκαλύπτοντας έτσι τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει αφού τον αντιμετωπίζουν ως "ξένο σώμα".

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 0

Στάζουν φαρμάκι οι 27 κατά Κάμερον

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους στάζουν φαρμάκι για τον Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορώντας τον ότι δεν ήξερε τι πραγματικά επιδίωξε σε αυτό το Δημοψήφισμα. Εντείνουν μάλιστα την πίεση ώστε να ανακοινώσει η Βρετανία παραιτείται από την προεδρία της ΕΕ για το 2017, ώστε να μην αναγκαστούν να προσφεύγουν σε ερμηνείες των συνθηκών προκειμένου να αποφύγουν το ευτράπελο μια χώρα που έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από να είναι εν δυνάμει προεδρεύουσα αυτής.

Την ίδια ώρα, η πίεση προς την Βρετανία συνεχίζεται και για το χρόνο κατά τον οποίο θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου που ορίζει τα της εξόδου.

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 1

Ολοκληρώθηκε το δείπνο

Το δείπνο εργασίας των 28 ξεκίνησε στις 21:00 και ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να παρουσιάζει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ για την εσωτερική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξόδου.
Τόσο η ομάδα των ηγετών της ΕΕ όσο και η Κομισιόν ζητούν από τον Κάμερον να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας, προκειμένου να ξεκινήσει το «διαζύγιο» με τη Βρετανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νομικά εργαλεία να πιεστεί περαιτέρω το Ηνωμένο Βασίλειο και όπως κατέστησε σαφές ο Κάμερον στο υπουργικό συμβούλιο, είναι μια απόφαση που θα λάβει η ίδια η χώρα.

Πέραν των τυπικών, υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα. Ενα από αυτά είναι πως η Βρετανία μετά από δύο εξάμηνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ μετά την Σλοβακία (ξεκινά την επόμενη εβδομάδα) και την Μάλτα.

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 2

Τι φοβάται το Μαξίμου

Ως προς αυτό, η Αθήνα θέλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι πάντως πολύ μεγάλου ορίζοντα γιατί η ευρωπαϊκή αβεβαιότητα μπορεί να τινάξει στον αέρα την αιματηρή προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Μάλιστα φοβούνται στην κυβέρνηση ότι μπορεί να πάνε περίπατο οι όποιοι υπολογισμοί για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και την στροφή στην ανάπτυξη.

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 3

Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit

«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

Η πρώτη συνάντηση των «27»

Την Τετάρτη οι «27» (πλέον) αρχηγοί θα συναντηθούν ανεπίσημα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουσιώδης συζήτηση θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο των «27» που ζήτησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ κατά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη Σύνοδο αυτή θα εξεταστεί εις βάθος η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «οι αρχηγοί δεν μπορούν να δρουν σαν να μην έγινε τίποτα». Τέλος, θα εξεταστεί επίσης και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 4

Ψυχρή υποδοχή στον Κάμερον

Ως αποσυνάγωγος κινήθηκε αλλά και αντιμετωπίστηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λίγα 24ωρα μετά το Brexit.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν εμφανώς αμήχανος και αναψοκοκκινισμένος μπήκε από τους τελευταίους στην αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Συνομίλησε με λίγους, μεταξύ των οποίων για ελάχιστα δευτερόλεπτα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και περισσότερο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, την Πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπάουσκαιτ, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάποια στιγμή βρέθηκε σε πηγαδάκι με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και την Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έδειχνε και πολύ διάθεση για συζήτηση. Οταν την ρώτησε κάτι ο Κάμερον απάντησε και ετοιμάστηκε να γυρίσει την πλάτη της. Εκεί ο Μπετέλ, έσωσε τα προσχήματα, κάνοντας ένα πείραγμα δείχνοντας τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Η Μέρκελ χαμογέλασε και σχολίασε κάτι που δεν ακούγεται στις κάμερες, με τον Κάμερον να κάνει μια κίνηση δείχνοντας το στομάχι του, σαν να δείχνει ότι αδυνάτισε.

Σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε με σφιγμένα χείλη, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Δεν τα κατάφερα»...

Λίγο αργότερα, η κάμερα δείχνει τον Κάμερον να έχει βγάλει το σακάκι του και να συνομιλεί σκυθρωπός και σαν ξένο σώμα ανάμεσα στους 27. Το ίδιο αμήχανος έδειχνε και στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου, η οποία θα είναι πιθανότατα και η τελευταία που συμμετέχει.

Η απομόνωση του Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ - Οι πιέσεις και οι φόβοι | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ