Ο Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης - 172 βουλευτές εναντίον του - iefimerida.gr

Ο Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης - 172 βουλευτές εναντίον του

Φωτογραφία: EPA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχασε με πολύ μεγάλη διαφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ως ηγέτη των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πιο συγκεκριμένα υπέρ της πρότασης μομφής που κατατέθηκε ψήφισαν 172 βουλευτές, κατά 40 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και 4 άκυρες ψήφοι και 14 απουσίες.

Η απάντηση του Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, καθώς «η πρόταση μομφής δεν έχει καμία νομιμοποίηση».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε στην ανακοίνωση του επίσης ότι «Είμαι ο δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός του κόμματος μας απο το 60% των μελών και των υποστηρικτών μας... μόλις πριν 9 μήνες» και πρόσθεσε «η σημερινή ψήφος των βουλευτών δεν έχει καμία νομιμοποίηση... είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με ένα ξεκάθαρο καταστατικό».

Ο κ. Κόρμπιν αφού υπενθύμισε μέσω της ανακοίνωσης του ότι «οι Εργατικοί (υπό την ηγεσία του) βγήκαν πρώτο κόμμα τον περασμένο μήνα στις τοπικές εκλογές», κάλεσε «τα μέλη, τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές του κόμματος να ενωθούν κάτω απο την ηγεσία του».

Τι πρόκειται να συμβεί τώρα;

Οι υποστηρικτές του Κόρμπιν δηλώνουν από χθες ότι ο ηγέτης τους δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εσωκομματικό πραξικόπημα και ότι (σε συμφωνία με τη δήλωση Κόρμπιν) αυτή η πρόταση μομφής δεν προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος τους.

Επιπλέον, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ δήλωνε την Δευτέρα σε ανοικτή συγκέντρωση υποστηρικτών του Κόρμπιν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο ότι ο μόνος τρόπος να «ξεφορτωθούν» τον Κόρμπιν είναι με νέες εσωκομματικές εκλογές, στις όποιες ο Κόρμπιν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ο ίδιος πρόκειται να τον στηρίξει και πάλι.

Ο συντάκτης του γνωστού περιοδικού της Βρετανίας «New Statement», Τζορτζ Ήτον, υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι το αποτέλεσμα δεν ευνοεί καθόλου τον Κόρμπιν, καθώς μόλις 40 βουλευτές υποστήριξαν τον Κόρμπιν στην πρόταση μομφής, ενώ για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών.

Σε απάντηση, οι υποστηρικτές του κ. Κορμπιν δηλώνουν ότι ως «εν ενεργεία ηγέτης» των Εργατικών, η υποψηφιότητα του Κόρμπιν δεν υπόκειται -σύμφωνα με το καταστατικό- στον κανόνα των 50 υπογραφών.

Ο Κόρμπιν, αν και έχασε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματος του, θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής με τα μέλη των Εργατικών, καθώς και με τα συνδικάτα που παραμένουν ισχυρός παράγοντας μέσα στο κόμμα.

Μάλιστα πριν λίγη ώρα ο επικεφαλής του συνδικάτου «Unite», του μεγαλύτερου χρηματοδότη των Εργατικών, Λεν Μακ Κλάσκευ, δήλωσε ότι η «στάση των βουλευτών είναι παράδοξη, καθώς τραβά τα φώτα από την κρίση στο Συντηρητικό Κόμμα».

Την ίδια ώρα, με συνέντευξη του στο BBC, ο πρώην στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ, κάλεσε τον Κόρμπιν να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόρμπιν Brexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ