Σε μουσείο της Οξφόρδης θησαυροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε μουσείο της Οξφόρδης θησαυροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας [εικόνες]

Φωτογραφίες: ashmolean.org
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

200 ευρήματα που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας παρουσιάζονται στο Ασμόλειο Μουσείο της Οξφόρδης.

Ένας ρωμαϊκός αμφορέας, ο οποίος για 1.800 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν κρυμμένος στο βυθό της θάλασσας της Σικελίας, είναι ένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο μουσείο.

Σε μουσείο της Οξφόρδης θησαυροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Γύρω από τον αμφορέα έχει σχηματιστεί ένα περίεργο στεφάνι από κοράλλια και είναι ένας από τους 200 θησαυρούς που ανασύρθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια από τις θάλασσες της Σικελίας.

Το διάσημο μουσείο της Οξφόρδης επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στην ιστορία του νησιού που εκτείνεται σε περισσότερα από 2.500 χρόνια. Πρόκειται για το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία και η έκθεση που φιλοξενεί έχει τον τίτλο «Θύελλες, πόλεμοι και ναυάγια – Θησαυροί από τη Σικελία».

Σε μουσείο της Οξφόρδης θησαυροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα πρώτα εκθέματα ανασύρθηκαν το 1960 υπό την καθοδήγηση του Γερμανού επιστήμονα Γκέρχαρντ Καπιτέν.
Ο επισκέπτης μπορεί ψηφιακά να ζήσει την αγωνία μιας πολυαίμακτης ναυμαχίας ανάμεσα στην Καρχηδόνα και τη Ρώμη ή να νιώσει την ειρηνική ατμόσφαιρα μιας βυζαντινής εκκλησίας.

Σε μουσείο της Οξφόρδης θησαυροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σικελίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα ένα χάλκινο έμβολο, το οποίο βρισκόταν στην πλώρη πολεμικών πλοίων και στόχο είχε να βυθίζει τα εχθρικά σκάφη. Ακόμα μπορεί να δει κανείς στον γάντζο του εμβόλου ξύλινα κατάλοιπα μιας εχθρικής γαλέρας που πήρε μέρος στην αποφασιστική ναυμαχία μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας το 241 π.Χ.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει «τη ροή ανθρώπων, αγαθών και ιδεών ανάμεσα στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» δηλώνει στη DW ο Πολ Ρόμπερτς, επιμελητής και διευθυντής της συλλογής αρχαιοτήτων στο Ασμόλειο Μουσείο της Οξφόρδης. «Όλοι γνωρίζουμε τους θαυμάσιους θησαυρούς της Σικελίας στην ξηρά αλλά εξίσου συναρπαστικοί είναι και οι θησαυροί που βρίσκονται στο βυθό» λέει.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 25 Σεπτεμβρίου. Μετά την Οξφόρδη τμήμα της έκθεσης θα μεταφερθεί στην Κοπεγχάγη και αργότερα στο μουσείο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στη Βόννη.

Στο μουσείο βρίσκεται και μια πλούσια συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων

  • Ένα κυκλαδικό πήλινο «Ειδώλιο» από λευκό μάρμαρο της πρωτοκυκλαδικής εποχής (περ. 3000 – 2000 π.Χ.), προερχόμενο από την Αμοργό.
  • Ένας κρητικός μεγάλων διαστάσεων «Πίθος με διακόσμηση ενός χταποδιού» της ύστερης μινωικής περιόδου (περ. 1450 π.Χ.), προερχόμενο από τις ανασκαφές που διενέργησε στην Κνωσό ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς (Sir Arthur Evans, 1851 – 1941) μεταξύ των ετών 1900 και 1906.
  • Μια μελανόμορφη Αττική πελίκη του 5ου π.Χ. αιώνα από τη Ρόδο, γνωστή ως «Πελίκη του Υποδηματοποιού», η οποία αποδίδεται στο ζωγράφο Ευχαρίδη και που απεικονίζει ένα καθισμένο υποδηματοποιό να επιδιορθώνει τα παπούτσια ενός παρευρισκόμενου πελάτη.
  • Ένα «Αττικό ερυθρόμορφο Κύπελλο» (περ. 500 π.Χ.), που βρέθηκε στο Κιούζι (Chiusi) της Ιταλίας και απεικονίζει γυμνό αγόρι που με το ένα χέρι του μεταφέρει πιάτο με φαγητό σκεπασμένο με μια πετσέτα, ενώ με το άλλο χέρι κυλά ένα στεφάνι.
  • Ένας αρχαιοελληνικός «Αργυρός στατήρας» (περ. 380 π.Χ.) από τον Τάραντα της Ιταλίας, που απεικονίζει τον Τάραντα, το μυθικό ιδρυτή της πόλης, να καβαλικεύει ένα δελφίνι.
  • Ένα ελληνιστικό χρυσό οκτάδραχμο με πεπλοφορούσα την «Αρσινόη», σύζυγο του Πτολεμαίου Β΄ Φιλαδέλφου της Αιγύπτου (285 – 246 π.Χ.).
  • Μια ελληνορωμαϊκή ημίγυμνη «Αμαζόνα», από μάρμαρο, ρωμαϊκό αντίγραφο από ελληνικό πρωτότυπο του 5ου αιώνα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ashmolean μουσείο Οξφόρδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ