Εντυπωσιάζει το «Αυτί του Βαν Γκογκ» στο Rockefeller Center[εικόνες] - iefimerida.gr

Εντυπωσιάζει το «Αυτί του Βαν Γκογκ» στο Rockefeller Center[εικόνες]

Φωτογραφία: Elmgreen & Dragset / designboom.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Rockefeller Center ξέρει να ξεχωρίζει με τα εργα τέχνης που παρουσιάζει και αυτη τη φορά εμπνέεται από το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ.

Μια πισίνα κήπου: κυανό εσωτερικό, απαστράπτουσα ατσάλινη σκάλα, σανίδα για βουτιές και λαμπερά φώτα.
Αυτό μιμείται το «Αυτί του Βαν Γκογκ», η γλυπτική εγκατάσταση του καλλιτεχνικού δίδυμου Elmgreen & Dragset που φιγουράρει στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο, στο άνοιγμα προς την Πέμπτη Λεωφόρο της πλατείας για πεζούς, σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, του Rockefeller Center.

Εντυπωσιάζει το «Αυτί του Βαν Γκογκ» στο Rockefeller Center[εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Η ονομασία 'Αυτί του Βαν Γκογκ' είναι ένα παιγνίδι που αντιπαραθέτει το μυθολογικό στο σύνηθες. Αναφέρεται επίσης και στο σχήμα της πισίνας» δήλωσε ο Μίχαελ Έλμγκριν και o Ίνγκαρ Ντράγκσετ στο Designboom.
«Ανοίγει τη δυνατότητα διαφορετικής θεώρησης της ίδιας της φόρμας. Και όπως στον μύθο του Βαν Γκογκ να κόβει το ίδιο του το αυτί, ελπίζουμε ότι η εκτός τόπου πισίνα θα κάνει τον κόσμο να αναρωτηθεί γιατί και να αναζητήσει ο καθένας τη δική του λογική πίσω από αυτό το παράξενο σενάριο».

«Με μια έννοια, το “Αυτί του Βαν Γκογκ” ανακαλεί στη μνήμη τα readymades του Μαρσέλ Ντισάν, τα οποία παρουσιάζουν ως τέχνη μαζικής παραγωγής, καθημερινά αντικείμενα» τονίζει το γερμανικό καλλιτεχνικό ντουέτο. «Εν γένει, οι πισίνες παράγονται μαζικά και είναι προσβάσιμες στο εμπόριο, αλλά αν και μοιάζει με πισίνα το γλυπτό μας είναι κατασκευασμένο χειρωνακτικά και καμωμένο κατά παραγγελία. Ήταν σημαντικό για μας να λειτουργεί το γλυπτό από όλες τις οπτικές γωνίες».

Εντυπωσιάζει το «Αυτί του Βαν Γκογκ» στο Rockefeller Center[εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Είναι σχεδόν σαν ένα “εξωγήινο” αντικείμενο που έχει προσγειωθεί από το απώτατο σύμπαν. Η πισίνα σου θυμίζει μέρες τεμπελιάς στον ήλιο γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υπερδραστηριότητα των μπίζνεσμεν εδώ στην πλατεία Rockefeller» επιμένουν.
«Είναι πιο πολύ σαν ένα υιοθετημένο “american dream”. Και μια πισίνα είναι κάτι με το οποίο μπορείς να χτίσεις μια σχέση με έναν ευθέως σωματικό, σχεδόν σεξουαλικό τρόπο» λέει ο Μίχαελ Έλμγκριν και o Ίνγκαρ Ντράγκσετ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ