Αξιωματούχος ΕΕ: Εφαρμόστε τη συμφωνία, η υπομονή μας εξαντλείται - iefimerida.gr

Αξιωματούχος ΕΕ: Εφαρμόστε τη συμφωνία, η υπομονή μας εξαντλείται

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το ζήτημα της Ελλάδας φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω Brexit, Ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται να το επαναφέρει στο προσκήνιο, τονίζοντας πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τάχιστα το πρόγραμμα.

Οπως δήλωσε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα, για να μην υπάρξουν αχρείαστες επιπλοκές, εξαιτίας του Brexit. Οπως σημειώνει το «Βήμα», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η υπομονή αρκετών κρατών-μελών έχει εξαντληθεί με την έξοδο της Βρετανίας, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να παρέμβουν στο ελληνικό ζήτημα σημαντική παίκτες, σε περίπτωση νέας κρίσης.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι θεσμοί δεν θα εμφανιστούν ηπιότεροι, όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου, με ενδεχόμενες αλλαγές να θέτονται επί τάπητος, αν αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα Μνημόνια δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Παράλληλα, ανέφερε πως ναι μεν η Ελλάδα ανέκτησε σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει, ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι πλέον το εργατικό κόστος αυτό καθεαυτό. Συμπλήρωσε πως αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία είναι εμφανώς πάνω στο τραπέζι λόγω της αξιολόγησης του φθινοπώρου, γιατί θεωρούνται χρήσιμες και για τόνωση της ανάπτυξης, αλλά αυτές αφορούν σε δύο άλλα ζητήματα: πρώτον, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, στις ομαδικές απολύσεις (ζήτημα στο οποίο επιμένει πολύ και το ΔΝΤ).

Οσον αφορά αυτά, επισήμανε πως οι θεσμοί έχουν ταυτόσημη άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτό που ίσχυε πριν από την κρίση. Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά όχι σε ό,τι αφορά στη μείωσή του. Σχετικά με τις συλλογικές απολύσεις, δήλωσε πως το σύστημα που προβλέπει την ανάμιξη του υπουργού στην έγκριση τους είναι μοναδικό στην Ευρώπη και η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

Αλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει να ολοκληρώσει πάνω από πάνω από 40 δράσεις, που αφορούν κυρίως σε εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και στην εξειδίκευση ορισμένων άλλων (όπως πχ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Μάλιστα, όπως τονίζει, μια σειρά ενεργειών, όπως πχ για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων, θα μπορούσαν να προωθηθούν εντός Ιουλίου για να ελαφρύνουν το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι θεσμοί θα επιμείνουν: νέα προσπάθεια ανοίγματος και απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, ολοκλήρωση της δομής του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση μερικών ακόμη αλλαγών στη δημόσια διοίκηση (αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και κινητικότητα στο Δημόσιο), ενώ θα επανέλθει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Μαξίμου: Κάναμε όσα σμφωνήσαμε

«Εμείς κάνουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει, και στην ώρα τους. Με βάση τις επίσημες συμφωνίες και ημερομηνίες -και αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στην «Αυγή»

πηγη: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεσμοί Αθήνα Ελληνικό πρόγραμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ