Ζιπέ (πρώην πρωθυπουργός Γαλλίας): Ανεύθυνο να γίνει δημοψήφισμα για Frexit - iefimerida.gr

Ζιπέ (πρώην πρωθυπουργός Γαλλίας): Ανεύθυνο να γίνει δημοψήφισμα για Frexit

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Wikimedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρώπη πρέπει να επανεφευρεθεί, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα αργότερα, αλλά θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο» να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία πριν από αυτό.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, ο οποίος φιλοδοξεί να οριστεί υποψήφιος του κόμματός του για την προεδρία της Γαλλίας.

Μιλώντας μετά τη βρετανική ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ο Ζιπέ είπε επίσης η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα της εξόδου της Βρετανίας.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να διοργανωθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζιπέ στην εφημερίδα Le Monde. Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να “επανεφευρεθεί”», είπε.

«Ένα δημοψήφισμα θα χρειαστεί (τότε) σε κάποιο στάδιο με θέμα την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», είπε ο Ζιπέ.

Ο Ζιπέ, πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1995 έως το 1997, πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να πείσει το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι να ορίσει αυτόν και όχι τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας στις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται του Σαρκοζί στις προτιμήσεις των δεξιών ψηφοφόρων και έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ευρύτερη απήχηση στους αριστερούς ψηφοφόρους.

Για το μέλλον της ΕΕ, ο Ζιπέ εξέφρασε διάφορες απόψεις. Η διεύρυνση της ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει, είπε, και οι αρμοδιότητες των θεσμών της ΕΕ να μειωθούν. Η σύγκλιση της ευρωζώνης σε φορολογικά και κοινωνικά θέματα θα πρέπει να ενταθεί και να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η συμφωνία Σένγκεν για την ελευθερία διακίνησης προσώπων στην ΕΕ δεν έχει λειτουργήσει, είπε. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσον τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να αστυνομευθούν από μια ευρωπαϊκή συνοριακή δύναμη ελέγχου.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο», είπε ο Ζιπέ. «Η Ευρώπη του αύριο θα λειτουργήσει σαφώς περισσότερο απ΄ό,τι τώρα σε διάφορα επίπεδα ταχύτητας. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν γρηγορότερα να το κάνουν. Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέν Ζιπέ Γαλλία δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ