Ολάντ μετά το Brexit: Γαλλία και Γερμανία οφείλουν να πάρουν την πρωτοβουλία - iefimerida.gr

Ολάντ μετά το Brexit: Γαλλία και Γερμανία οφείλουν να πάρουν την πρωτοβουλία

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να πάρουν την πρωτοβουλία» μετά το Brexit.

Μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη».

Η δήλωση έγινε κατά τα εγκαίνια ενός μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας (κεντρική Γαλλία), ένα μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία», πρόσθεσε.
«Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (...) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη», κατέληξε.

Δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι μεγάλοι διπλωματικοί ελιγμοί πολλαπλασιάζονται για να επιταχυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχεται αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ