Ο Τσίπρας πρότεινε απλή αναλογική και ψήφο στα 17 -Φέρνει το νόμο στη βουλή - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας πρότεινε απλή αναλογική και ψήφο στα 17 -Φέρνει το νόμο στη βουλή

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με φόντο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και τις εξελίξεις από την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας " ήρθε η ώρα με κυβέρνηση αριστεράς να αποκτήσει η χώρα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία της ψήφου". Ο πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση του μπονους των 50 εδρών και ψηφο όσων έχουν κλείσει τα 17 και προανήγγειλε πως "θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετική πρόταση και όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί", θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τάχθηκε υπέρ ενός ανοίγματος του κόμματος στη βάση και έκανε εκτενή αναφορά στην ψήφο των νέων αλλά και στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.


«Ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά»

"Όταν εμείς απευθυνθήκαμε στο λαό δε σκεφτήκαμε στιγμή να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη, τότε που πολλοί από αυτούς που τώρα μας χαμογελούν , έλεγαν ότι το ερώτημα είναι παραμονή ή έξοδος και εμείς ξεκαθαρίσαμε οτι επιδιώκουμε μια καλύτερη συμφωνία", είπε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα σχόλια που έγιναν για το περσινό δημοψηφισμα. Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας ότι " ο κίνδυνος της αποσύνθεση της Ευρώπης σημερα έρχεται από τα δεξιά". Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "το 'ναι' στο δημοψήφισμα του Ιούλη θα σήμαινε πολύ σκληρότερα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, πλεονάσματα αυτά που υπέγραψε ο Σαμαράς, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ομαδικές απολύσεις τον ιδιωτικό και παλιού συστήματος και της διαπλοκής".

« Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη»

Θέτοντας ευθέως το δίλλημα μετά και το brexit, ο κ. Τσίπρας είπε πως "ο ένας δρόμος της περιχαράκωσης και ο άλλος δρόμος για να αλλάξει η Ευρώπη". "Οι εξελίξεις είναι ιστορικής σημασίας. Ο ιστορικός χρόνος είναι πυκνός και τρέχει με μεγαλυτερη ταχύτητα. Η Ευρώπη βιώνει τα αποτελεσματα της ανεπάρκειάς της. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί την πιο χειροπιαστή και τελευταία πραξη του δράματος. Η επιμονή σε κατάφορες πολιτικες λιτότητας και σε μια αντιμεταναστευτική θεωρία τροφοδότησαν τον εθνικισμό", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, "Όσο κι αν μας λυπεί η απόφαση του Βρετανικού λαου, είναι μια σεβαστή αποφαση.Δεν πρέπει να ρίχνουμε τα βάρη στο Βρετανικό λαό. Όταν έχει οικοδομηθεί μια Ευρώπη στην οποία υψώνονται φράχτες, οι τελευταίοι που μπορει να επιρρίψει κανεις ευθ´υνη σπείρας στους λαούς. Μια ένωση που θυμάται τους κανόνες μονο οταν θελει να τιμωρήσει τους απείθαρχους".

Τηλεφώνημα με Ολάντ

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρ. Ολάντ, διαμηνύοντας ότι " είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια.

«Η συμφωνία δεν αντανακλά τις θέσεις μας»

Σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του δεύτερου Συνεδρίου που θα γίνει το Φθινόπωρο έκανε μία σύντομη αποτίμηση λέγοντας πως " στις εκλογές του Σεπτέμβρη τολμήσαμε να θέσουμε στην κρίση του λαου μια συμφωνία που δεν αντανακλούσε το σύνολο των θέσεών μας. Κινηθήκαμε στα πλαίσια της εντολής που μας δόθηκε το Σεπτέμβρη. "Βρεθήκαμε υπό καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμού" υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση που ελήφθη επικυρώθηκε στην κάλπη με την απόφαση του λαού.

«Μειώσαμε τα παράλογα πλεονάσματα»

Αναφερθείς στις οικονομικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κάποιους που οψίμως ανακαλύπτουν τη μείωση των πλεονασμάτων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα."Η αξιωματική αντιπολίτευση εχει κάνει τη διαστρέβλωση επιστήμη" είπε και με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους διευκρίνησε οτι υπάρχει πια ένας οδικός χάρτης με παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα.

«Η ΝΔ ταυτίζεται με τις ομαδικές απολύσεις»

Μιλώντας τέλος, για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας, έκανε λόγο για το όραμα και το σχέδιο που υπάρχει για τον τόπο με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ταυτίζεται με τις ομαδικές απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε πως στόχος είναι η επαναφορά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ