Ενας ιστορικός, «πρωτάρης» στην πολιτική, φαβορί να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ισλανδίας - iefimerida.gr

Ενας ιστορικός, «πρωτάρης» στην πολιτική, φαβορί να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Ισλανδίας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ Birgir Þór Harðarson)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από γνωστός σχολιαστής της πολιτικής ζωής, ο Γκούντνι Γιόχανσον έγινε το φαβορί για τη θέση του προέδρου της Ισλανδίας, με τους πολίτες της χώρας να προσέρχονται σήμερα στις κάλπες.

Ο 47χρονος πανεπιστημιακός είναι «πρωτάρης» στον χώρο της πολιτικής. Ο ιστορικός, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα πετύχει ευρεία νίκη, στον πρώτο γύρο. Ολα αυτά, σε μία χώρα όπου οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επισκιάστηκαν από τα επιτεύγματα της Ισλανδίας στο Euro 2016, όπου προκρίθηκε στη φάση των «16».

Το πρόγραμμα του Γιόχανσον κάνει λόγο για εκσυγχρονισμό των θεσμών, επιτρέποντας μεταξύ άλλων τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς ο ίδιος να παίρνει θέση στις δημόσιες συζητήσεις της κοινωνίας, όπως προβλέπει η μέχρι τώρα παράδοση για τον πρόεδρο. «Θα προσπαθήσω να μην είμαι πολιτικός μέσα στο πολιτικό πεδίο», έχει πει στο AFP.

Κανένας από τους 8 άλλους υποψηφίους δεν κατάφερε να απειλήσει το προβάδισμά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαδοχή στην προεδρία του Oλαφουρ Ράγκναρ Γκρίσμον, ο οποίος αποχωρεί στα 73 του, μετά την παραμονή του στη θέση αυτή για 20 χρόνια.

Ο 68χρονος αντίπαλος του Γιόχανσον, ο Ντέιβιντ Oντσον, πρώην πρωθυπουργός (1991-2004) και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (2005-2009), υφίσταται τις συνέπειες της εικόνας του ως ενός προσώπου του παρελθόντος. Πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που του αποδίδουν μια κάποια ευθύνη για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο Γιόχανσον, όπως και η πλειονότητα των ψηφοφόρων, αντιτίθεται σε μια ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, και στην προεκλογική αυτή εκστρατεία η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν αποτέλεσε ένα σημαντικό θέμα. H Ισλανδία απέσυρε το 2015 το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο είχε κατατεθεί το 2009, έπειτα από τις όχι και τόσο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχε και την επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισλανδία Γκούντνι Γιόχανσον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ