Η Σκωτία θα πάρει τώρα διαζύγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο; - iefimerida.gr

Η Σκωτία θα πάρει τώρα διαζύγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο χρόνια μετά από ένα πρώτο δημοψήφισμα, το 2014, για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, και μόλις μερικές ώρες μετά το Brexit, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον εξετάζει την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η Νίκολα Στάρτζον είχε προειδοποιήσει ότι θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αν η Σκωτία «εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την θέλησή της». Πράγματι, οι Αγγλοι ψήφισαν μαζικά για το Brexit, αλλά όχι οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι ψήφισαν Remain: το 62% των πολιτών της Σκωτίας ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μόνο 38% ψήφισαν leave. Μερικές ώρες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η Νίκολα Στάρτζον δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Σκωτία θα πάρει τώρα διαζύγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο; | iefimerida.gr 0


«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Σκωτίας και αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος» δήλωσε η Humza Yousef, υπουργός συγκοινωνιών στην κυβέρνηση της Σκωρίας, λίγο μετά τη νίκη του Brexit.
Στο πρώτο δημοψήφισμα που έγινε το 2014 οι οπαδοί της ανεξαρτησίας είχαν αποτύχει. Το 55% των σκωτσέζων είχαν πει όχι στην ανεξαρτησία, ενώ το 45% είπε ναι. Τώρα τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει μετά το Brexit.
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στη Βόρεια Ιρλανδία. Η χώρα ψήφισε 56% υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
«Αν υπάρξει ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Κάμερον θα φταίει για τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στη Μεγάλη Βρετανία, Florence Faucher.


Γιατί η Σκωτία δεν θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ;
Για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Η Σκωτία αντιλαμβάνεται τα πολιτισμικά και οικονομικά κέρδη που προέρχονται από τη σχέση με την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Σκωτία είναι πολύ ορατές σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, η Σκωτία εξάγει μαζικά προς την Ευρώπη και επωφελήθηκε πολύ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Η Σκωτία λοξοκοιτάει εδώ και χρόνια προς την ανεξαρτησία. Εχει βαθιές διαφορές με την Αγγλία και έχει πιο αριστερές απόψεις από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση. Οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Σκωτίας είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που κάνουν οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ρήγμα αυτό επιβεβαιώθηκε με την μεγάλη στήριξη στην παραμονή στην ΕΕ που παρείχε η Σκωτία ενώ η υπόλοιπη χώρα ψήφιζε Brexit.
Για να μην υποστεί μια απόφαση που δεν πήρε η ίδια, η Σκωτία δείχνει αποφασισμένη αυτή τη φορά να χτυπήσει την πόρτα κατάμουτρα στην Αγγλία. Όταν έγινε το πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον απειλούσε τη Σκωτία ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ αν η Σκωτία αποχωρούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η απειλή τώρα δεν υπάρχει, μετά το Brexit.
Η δεύτερη απειλή ήταν ότι αν γίνονταν ανεξάρτητοι θα την άφηναν χωρίς τη λίρα Αγγλίας. Να που τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ και η λίρα Αγγλίας καταρρέει. Μετά το Brexit, όλα τα επιχειρήματα εναντίον της ανεξαρτησίας της Σκωτίας τινάχτηκαν στον αέρα. Τώρα οι οπαδοί της ανεξαρτησίας δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Ωστόσο, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκωτσέζοι θα υποστούν βαριές οικονομικές απώλειες. Οι Βρετανοί είναι οι πρώτοι πελάτες της Σκωτίας και οι τελωνειακοί φραγμοί που θα μπουν μετά την ενδεχόμενη ανεξαρτησία θα μπορούσαν να φρενάρουν τις εξαγωγές τους. Ένα νέο θρίλερ αρχίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Σκωτία ανεξαρτησία δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ