Πέθανε η μοναχοκόρη του «πατερούλη» Στάλιν - iefimerida.gr

Πέθανε η μοναχοκόρη του «πατερούλη» Στάλιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μοναχοκόρη του Ιωσήφ Στάλιν πέθανε σε ηλικία 85 ετών, από καρκίνο του παχέος εντέρου την περασμένη Τρίτη στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967.

Την περίοδο που τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν οι Ρώσοι του είχαν δώσει το προσωνύμιο «ο πατερούλης».Για τα τρία του παιδιά όμως το προσωνύμιο αυτό κάθε άλλο παρά συμβολικό ήταν.

Η Σβετλάνα Σταλίνα, ήταν το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν. Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε εξόριστη και ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν οι New York Times.

Η Σβετλάνα ήταν η μικρότερη από τα παιδιά του Στάλιν κατά τον δεύτερο γάμο του με τη Ναντέζντα Αλληλούγεβα, η οποία πέθανε το 1932. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ιστορική εκδοχή αυτοκτόνησε λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που τη βασάνιζε, αφήνοντας ένα σημείωμα. Σύμφωνα με τη Σβετλάνα το σημείωμα ήταν «εν μέρει προσωπικό και εν μέρει πολιτικό». Επίσημα, πέθανε λόγω καρδιακού επεισοδίου ενώ ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι τη δολοφόνησε ο ίδιος ο Στάλιν, ο οποίος σύμφωνα με φήμες αναφώνησε στην κηδεία της πως "πέθανε ένας εχθρός".

H σχέση της με τον πατέρα της κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν, τόσο που κατά τη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να κρύψει κάθε αναφορά στον δικτάτορα. Μετά δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.

Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του Ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρία χρόνια αργότερα, η μοναχοκόρη του «πατερούλη» θα παντρευόταν τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πήτερες, αλλάζοντας το όνομά της σε Λάνα Πίτερς.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι «πολύ ευτυχισμένη» που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή ενώ είχε εξομολογηθεί χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας μου, μου κατέστρεψε τη ζωή. Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου».

Η ίδια είχε προσθέσει πως ο πατέρας της την αγαπούσε. «Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια», είχε καταλήξει.

Σε προχωρημένη ηλικία, στο Ουινσκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών

Με τον «πατερούλη» Ιωσήφ Στάλιν

Ως Λάνα Πήτερς με το σύζυγό της Γουίλιαμ Γουέλσι Πήτερς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ