Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες]

Φωτογραφίες: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σχέση του Κανιάρη με την Τήνο ξεκινά το 1951, όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά με την τότε αρραβωνιαστικιά του και Τήνια στην καταγωγή, Μαίρη Κανιάρη.

Τα επόμενα 60 χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του το 2011, ο καλλιτέχνης θα περάσει πολλά καλοκαίρια δημιουργίας σε αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικής γοητείας νησί των Κυκλάδων.

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στην Τήνο 1951

Αυτό το καλοκαίρι το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Η έκθεση αυτή, εντάσσεται στη σειρά «Προς Τήνο» που διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού για τρίτη χρονιά και εστιάζεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες που έδρασαν μεταπολεμικά.

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Χωρίς τίτλο, 1963, Μεικτή τεχνική, 37 x 58 x 5 cm, Ιδιωτική συλλογή

Η ζωγραφική και τα εικαστικά μέσα του Βλάση Κανιάρη συνομιλούν με πολλά διαφορετικά ρεύματα της μεταπολεμικής τέχνης, όπως η αφαίρεση, ο νέος ρεαλισμός, η εννοιολογική τέχνη και η Arte Povera.

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Προοπτική, 1971, εγκατάσταση, μεικτή τεχνική, 106 x 90 x 92 εκ., Ιδιωτική Συλλογή

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] | iefimerida.gr 3

1974, Φιγούρα, χαλί, πόρτα, 210 x 130 x 70 εκ., Ιδιωτική συλλογή

Ιδιαίτερα γνωστός έγινε για τις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις με τις φιγούρες-ανδρείκελα, δηλαδή τους συρμάτινους σκελετούς που έντυνε με παλιά, σκισμένα και πολυφορεμένα ρούχα.
Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο ΙΤΗΠ φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσέγγισης. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το έργο του Κανιάρη προτείνει την υιοθέτηση μιας ορισμένης απόστασης –όχι όμως και αποστασιοποίησης–, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και κριτική διάθεση το παρόν.

Τα ανδρείκελα του Βλάση Κανιάρη στην Τήνο -Αναδρομική έκθεση [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Επίσης, η έκθεση δίνει έμφαση στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών του έργου του καλλιτέχνη. Έτσι, οι αμύητοι έρχονται σε επαφή με αντιπροσωπευτικά έργα της εξηντάχρονης πορείας του, ενώ όσοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη δουλειά του έχουν την ευκαιρία να δουν λιγότερο γνωστά έργα του αλλά και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ι.ΤΗ.Π. είναι η πρώτη που διοργανώνει ελληνικό ίδρυμα μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει τη δουλειά ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη και να την κρίνει βάσει των σημερινών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Βλάσης Κανιάρης: Προς Τήνο ΙΙΙ, 25 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ