Μάχη εντυπώσεων από τον Τσίπρα μετά τα «όχι» των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Μάχη εντυπώσεων από τον Τσίπρα μετά τα «όχι» των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με τα διαδοχικά ραντεβού που θα έχει σήμερα με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του πρωθυπουργού για το νέο εκλογικό σύστημα.

Παρά την αναμενόμενη ψυχρολουσία που ήρθε από την άρνηση της ΝΔ και την αμφιλεγόμενη στάση του ΚΚΕ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν εφικτή «τη διαμόρφωση συναίνεσης 200 ψήφων για ένα αναλογικό σύστημα». Σημειωτέον, ότι μόνο με τον μαγικό αυτό αριθμό μπορεί το Μαξίμου να λύσει την εξίσωση και ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, ξα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες.

Σνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρινίζουν ότι περιμένουν και τα αποτελέσματα από τις επαφές με την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι για να αρχίσουν να συνθέτουν την τελική πρόταση, το στίγμα της οποίας θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Τσίπρας: «αναζητώ πολιτικές συνεννοήσεις για τους 200»
Ο κ. Τσίπρας, κατά πληροφορίες του I efimerida.gr απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε: «πάγια θέση μας είναι η απλή αναλογική. Αναζητώ πολιτικές συνεννοήσεις για τους 200».Θέση, την οποία μετέφερε και στους υπόλοιπους αρχηγούς.

Το «ταμείο» της κυβέρνησης
Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση, το χάσμα με τον Κ. Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτο. Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα με την Φ. Γεννηματά, ενώ μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν οι κκ Θεοδωράκης και Λεβέντης. Μεγάλο ερωτηματικό είναι και θα παραμείνει μέχρι την κατάθεση της πρότασης η στάση του ΚΚΕ.Από τις απαντήσεις που εισέπραξε πάντως, ο κ. Τσίπρας η εικόνα που διαμορφώνονται έχει ως εξής:

• Θετικοί σε ένα αναλογικότερο σύστημα εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το όριο εισόδου στη Βουλή 3%
• το ΚΚΕ θέλει απλή και άδολη αναλογική, χωρίς πλαφόν 3% και με πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ενώ κατά πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε αρνητικός στο σπάσιμο της Β’ Αθήνας
• η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε θετική: στην κατάργηση του μπόνους, στο πλαφόν 3% και στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών
• «όχι» λέει η Νέα Δημοκρατία στην κατάργηση του μπόνους και στην ψήφο των 17ρηδων

Στην Κεντρική Επιτροπή η σκυτάλη
Από αύριο, τη σκυτάλη παίρνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει για δύο ημέρες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο εκλογικός νόμος και τα μέλη του οργάνου θα τοποθετηθούν, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Με ενδιαφέρον τέλος, αναμένεται η στάση των «53» που κατά πληροφορίες του iefimerida.gr θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας, προκειμένου να αποφανθούν για τη δική τους γραμμή. Για τον εκλογικό νόμο πάντως, έχουν καταστήσει σαφές πως είναι υπέρ της απλής αναλογικής και εντελώς αντίθετοι « σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν-προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ