Μητσοτάκης στους FT: Ακριβό λάθος του Τσίπρα η επιμονή για αύξηση φόρων -Θα πνίξει την ανάπτυξη - iefimerida.gr

Μητσοτάκης στους FT: Ακριβό λάθος του Τσίπρα η επιμονή για αύξηση φόρων -Θα πνίξει την ανάπτυξη

(Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αύξηση φόρων στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός είναι ένα λάθος που πληρώνεται ακριβά, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους δανειστές, μιλώντας στους Financial Times.

Τα δημοσιονομικά μέτρα αυτού του μήνα, που ήταν μέρος της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πνίξουν την ανάπτυξη, θα περικόψουν τα έσοδα και θα ωθήσουν περισσότερους Ελληνες στη φοροδιαφυγή και τη μαύρη οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό που έχουμε είναι ένα σωρευτικό αντίκτυπο της φορολογίας που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα πληρωμής. Μετά από πέντε χρόνια, πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά έχουν ξεμείνει από χρήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον Δημόσιο τομέα, οι οποίες θα έκαναν περιττές τις αυξήσεις φόρων.

«Αυτή η χώρα έχει τόσο μία κουλτούρα όσο και μία σημαντική εμπειρία στη φοροδιαφυγή. Για αυτό το λόγο το πλάνο του Τσίπρα, που η ΕΕ τελικά ενέκρινε, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοντά στο 4% ετησίως, τα επόμενα χρόνια, «αν έχουμε μία κυβέρνηση πραγματικά προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, που θα αποκαταστήσει και την αξιοπιστία της».

«Ομως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους εταίρους μας ότι θα κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αυτή είναι απόλυτη προτεραιότητα, για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο συνέδριο του Economist

Νωρίτερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε μιλήσει σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα, όπου και υποστήριξε ότι το «χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της οικονομίας λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν.
Όσοι το υποστηρίζουν πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Nigel Farage! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε επίσης ότι στο παρελθόν όλα τα κόμματα υπέκυψαν στον λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι δεν εξαιρεί ούτε τη ΝΔ. Σημείωσε όμως ότι στο εξής το διαζύγιο της ΝΔ με τον λαϊκισμό είναι μόνιμο. Σήμερα από τη ΝΔ λέγονται όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται δεν λέγονται.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους καθώς όπως είπε οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ανέφικτος. Άσκησε δε κριτική και στους εταίρους που δέχθηκαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βασίζεται στην αύξηση των φόρων, αφού εξασφαλίστηκαν με την επιβολή του κόφτη. Προέβλεψε πάντως ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης φοροδιαφυγή ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ