Die Welt: Η Γερμανία σχεδιάζει «ομόλογο ελίτ» για τις πλούσιες χώρες - iefimerida.gr

Die Welt: Η Γερμανία σχεδιάζει «ομόλογο ελίτ» για τις πλούσιες χώρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Die Welt αναφέρει πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ομολόγου για τις χώρες της ευρωζώνης που πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με τριπλό Α.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα κοινό ομόλογο για την ελίτ της ευρωζώνης τα οποίο θα επέτρεπε στη συνέχεια τη χρηματοδότηση της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Με την επωνυμία «ομόλογα ελίτ», οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να εκδίδονται από κοινού από χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με AAA με επιτόκια μέχρι και 2% έως 2,5%.

Η εφημερίδα,επικαλούμενη πηγές, υποστηρίζει πως «τα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα απέρρεαν από τη διάθεση αυτών των ομολόγων θα μπορούσαν στη συνέχεια να τεθούν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την επαναγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η εν λόγω πρόταση φέρεται να είναι η «απάντηση» του Βερολίνου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκδοση ευρωομολόγου, καθώς η Γερμανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άμεση έκδοση ευρωομολόγων κοινών για το σύνολο της ευρωζώνης.

Ωστόσο το Βερολίνο διαψέυδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα τονίζοντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης "ομολόγων ελίτ ή AAA"», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Νωρίτερα, γερμανική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο Reuters ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ