Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] - iefimerida.gr

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες]

(φωτογραφίες: youtube)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Ρώμη, η πρωτεύουσα της γειτονικής μας Ιταλίας βρίσκεται πλέον σε τροχιά να αναδείξει την πρώτη γυναίκα δήμαρχος της, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιούνται σήμερα, Κυριακή, 19 Ιουνίου.

Ο λόγος για την Βιρτζίνια Ράτζι, την υποψήφια του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», που θεωρείται και το φαβορί της κούρσας, με αντίπαλο τον Ρομπέρτο Τζιατσέτι του κεντροαριστερού, «Δημοκρατικού Κόμματος».

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

(φωτογραφία: Livioandronico2013/Wikipedia)

Η νίκη της θεωρείται ήδη ένα προσωπικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Η Ράτζι, μια 37χρονη δικηγόρος, κέρδισε το 35% των ψήφων στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες, έναντι 24% που έλαβε ο Τζιτσέτι.

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν έπειτα και από την παραίτηση του προηγούμενου δημάρχου, Ιγκνάσιο Μαρίνο, τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από το ξέσπασμα σκανδάλου που αφορούσε τις δαπάνες του δήμου της Ρώμης, καθώς και για τις σχέσεις του με την ιταλική μαφία.

Ως μέλος του κινήματος των 5 αστέρων, η Ράτζι εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στα έδρανα της αντιπολίτευσης, το 2013 και αν και με μικρή εμπειρία σύντομα αναδείχθηκε σε ένα πολύτιμο στέλεχος για τον πολίτικο φορέα.

Η Ράτζι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του κόμματος της, με ευκολία έναντι του προηγούμενου υποψηφίου του κόμματος (για τις εκλογές του 2013, Ματέο Βίτο και σήμερα διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα της πόλης.

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τα πράγματα όμως που την περιμένουν όταν όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει τελικά το δημαρχιακό θώκο δεν θα είναι και τόσο εύκολα.

Η επόμενη δήμαρχος της Ρώμης θα βρει μια πόλη βυθισμένη στα χρέη, ύψους άνω των € 13 δις -που ισοδυναμεί με δύο φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της.

Η Ράτζι όμως φαίνεται ότι είναι έτοιμη για την σκληρή δουλειά.

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Έχοντας χαρακτηρισθεί πρόσφατα από τον «Economist» ως μια «πολύ ταλαντούχα ομιλήτρια», η Ράτζι αμφισβητεί εμμέσως το χρέος της Ρώμης. «Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό το χρέος; Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ λογιστικός έλεγχος επ αυτού», δηλώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες της.

Η κ. Ράτζι έχει επίσης θέσει ψηλά το πήχη σε μια σειρά από θέματα.

Σε συνέντευξη της «υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να φέρει πίσω το μεγαλείο της Ρώμης, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα ενός τεράστιου σκανδάλου στις συμβάσεις έργου της πόλης».

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

(φωτογραφία: Niccolò Caranti/Wikipedia)

Η Ράτζι, μια 37χρονη δικηγόρος, η οποία περιγράφεται στην ιστοσελίδα της ως Καθολική και λάτρης του ποδηλάτου, είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο που γεννήθηκε το 2009.

Η ίδια γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στην Ρώμη, όπου και σπούδασε Δίκαιο και ζει σήμερα σε προάστιο της πόλης μαζί με τον γιο της Ματέο.

Αποφάσισε να ασχοληθεί όπως λέει με την πολιτική, λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού της, το 2011, όταν κατάλαβε ότι «δεν θα μπορούσε απλά να κάθεται και να παρακολουθεί αμέτοχη τα γεγονότα».

«Στο όνομα των μητέρων που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο για τα παιδιά τους, ξεκίνησα να ασχολούμαι με πρωτοβουλίες στην γειτονιά μου, μέχρι που βρέθηκα στο Κίνημα των 5 αστέρων», είχε δηλώσει η ίδια σε μια συνέντευξη της.

Η Ράτζι έχει πάρει μια σειρά αμφιλεγόμενων θέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας όπως πχ για το θέμα των σχέσεων της πόλης με την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, το Βατικανό.

Η Ράτζι δεν έχει μόνο ορκιστεί να «καθαρίσει» τη Ρώμη από την Μαφία και τα σκουπίδια της, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί να αναλάβει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και με την καθολική εκκλησία.

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Σε μια συνέντευξη με τον Guardian, δήλωσε ότι, αν εκλεγεί, θα διεκδικεί φόρους αξίας μεταξύ 250 και 400 εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβληθείσες υποχρεώσεις του Βατικανού.

Οι φόροι δεν έχουν συλλεχθεί, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, γιατί η προηγούμενη διοίκηση της πόλης ήταν πολύ φοβισμένοι για να τα βάλουν με την εκκλησία.

Η Ράτζι έχει επίσης εκφράσει την άποψη ότι η Ρώμη δεν πρέπει να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ενα εγχείρημα που υποστηρίζει ένθερμα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δηλώνοντας ότι «η Ρώμη βρίσκεται σε μια ευαίσθητη καμπή και είναι πολύ πιο σημαντικό να σκεφτούμε την καθημερινότητα των κατοίκων της από έκτακτα γεγονότα σαν και αυτό».

Θα αποκτήσει η Ρώμη την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; -Η 37χρονη δικηγορίνα, υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο, που θεωρείται φαβορί [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ