Βραζιλία: Τρίτη παραίτηση υπουργού δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες - iefimerida.gr

Βραζιλία: Τρίτη παραίτηση υπουργού δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Twitter /@HenriqueEAlves
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας παραιτήθηκε χθες, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο από δύο μήνες πριν η χώρα της Λατινικής Αμερικής φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Τέμερ απώλεσε έτσι τον τρίτο της υπουργό μέσα σε ένα μήνα, εξαιτίας της σαρωτικής έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Ο Ενρίκε Άλβες, ο πρώην υπουργός Τουρισμού, είναι ένας από τους περίπου 25 αξιωματούχους σε βάρος του οποίου έδωσε στοιχεία ένα πρώην ανώτατο στέλεχος θυγατρικής της Πετρομπράς. Στην κατάθεσή του, το ίδιο στέλεχος ενέπλεξε επίσης τον ίδιο τον Τέμερ και στενούς συνεργάτες του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας.

Παρότι ο Τέμερ απέρριψε όσα είπε ο Σέρζιου Μασάντου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Transpetro, θυγατρικής της Petrobras, κάνοντας λόγο για ψεύδη, ο Άλβες υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία.

Ο Μασάντου, πρώην γερουσιαστής εκλεγμένος με το κόμμα του Τέμερ, προστέθηκε σε μια σειρά πολιτικών και στελεχών επιχειρήσεων που υπό την πίεση των ανακριτών, κατέθεσε εναντίον άλλοτε φίλων του και πολιτικών του συμμάχων.

Είπε στους εισαγγελείς πως ο Άλβες, μέλος του βραζιλιάνικου Κογκρέσου επί τέσσερις δεκαετίες, έλαβε 1,55 εκατομμύρια ρεάις (450.000 δολάρια) για προεκλογικούς σκοπούς από το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς. Σύμφωνα με τον Μασάντου, οι συνεισφορές έγιναν νόμιμα, αλλά προέρχονταν από δωροδοκίες που είχαν κάνει κατασκευαστικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για συμβάσεις της Πετρομπράς.

Ο Άλβες διέψευσε την κατηγορία και διαβεβαίωσε ότι όλες οι συνεισφορές στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν νόμιμες και δηλώθηκαν στις εκλογικές αρχές.

Η παραίτησή του ωστόσο εντείνει την αναστάτωση στο υπουργείο Τουρισμού. Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει καθυστερήσει για μήνες, λόγω του ότι ο ένας υπουργός διαδέχεται τον άλλο, κάτι που συμβαίνει και στο επίπεδο των γενικών γραμματέων, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη Βραζιλία.

«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω αμηχανία ή δυσκολίες στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Άλβες στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον Τέμερ και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους χθες. Εξήγησε ότι παραιτείται για να υπερασπιστεί απρόσκοπτα τον εαυτό του.

Ο Τέμερ χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Μασάντου ανέντιμες και επικίνδυνες για τη χώρα σε ένα διάγγελμά του χθες το πρωί κατά τη διάρκεια του οποίου δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονήσει την οικονομία.

«Δεν θα ανεχθώ δηλώσεις αυτής της φύσης», είπε ο Τέμερ, εμφανώς οργισμένος, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες, γελοίες, ψευδείς και εγκληματικές» τις κατηγορίες του Μασάντου.

Στα χθεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Βραζιλίας οι αποκαλύψεις του πρώην αφεντικού της Transpetro κυριάρχησαν, υποσκελίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης να επιβληθεί με αναθεώρηση του Συντάγματος όριο στις δημόσιες δαπάνες εικοσαετούς διάρκειας.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ και του κόμματός του δίνουν πυρομαχικά στην Ντίλμα Ρουσέφ, την προκάτοχό του που παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία, και τους πολιτικούς της συμμάχους. Η Ρουσέφ κατηγορεί τον Τέμερ και στελέχη του κόμματός του ότι απεργάστηκαν τη διαδικασία παραπομπής της σε δίκη για να αποκρύψουν τη δική τους εμπλοκή στο σκάνδαλο της Petrobras.

Η δίκη της Ρουσέφ, η έκβαση της οποίας μοιάζει πλέον αμφίρροπη, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Εάν καταδικαστεί για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, όπως συνεχίζουν να προβλέπουν πολλοί αναλυτές, ο Τέμερ, ο πρώην αντιπρόεδρός της, θα παραμείνει στην προεδρία για το υπόλοιπο της θητείας της, ως το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ