Βενιζέλος: Το μνημόνιο είναι διαρκές - Θα συνεχίζεται επ' άπειρον - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Το μνημόνιο είναι διαρκές - Θα συνεχίζεται επ' άπειρον

(φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης/ΑΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα διδάγματα από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, συμπύκνωσε στο βιβλίο του ο Ευάγελος Βενιζέλος όπως τόνισε κατά την παρουσίασή του, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίοη της Θεσσαλονίκης.

Οπως επεσήμανε ωστόσο «η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση τώρα που θα διαμορφωθούν νέοι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί». Οπως εξήγησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στην εστία μίας πολυεπίπεδης κρίσης γιατί δεν έχουμε μόνον την οικονομική κρίση, έχουμε το προσφυγικό, την τρομοκρατία, το Brexit, τον ευρωσκεπτικισμό, άρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες πιέσεις και με εξελίξεις, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος».

Μάλιστα προειδοποίησε ότι «τώρα που μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε το μεγαλύτερο ή το κεντρικό πρόβλημα της Ευρωζώνης μπορεί να μας φανεί αυτό δυσάρεστο γιατί, όταν είσαι το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχεις και ένα θώρακα ασφάλειας γιατί ασχολούνται όλοι με εσένα και πρέπει να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης».

Ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να φύγουμε από τη λογική ότι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από μόνη της αρκεί. Η πιστή εφαρμογή ενός Μνημονίου που το κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που δεν ήταν αναγκαίο τον Δεκέμβριο του 2014 και το κακό είναι ότι το Μνημόνιο αυτό είναι χωρίς τέλος, είναι διαρκές, δεν τελειώνει το 2019, συνεχίζεται επ' άπειρον».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «πρέπει να φύγουμε από τη λογική αυτή και να πάμε στη λογική ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για το οποίο όμως κανείς δε μιλάει σοβαρά και για το οποίο δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό». Μάλιστα, σημείωσε ότι «με την παρούσα κυβέρνηση, με αυτό το πολιτικό κλίμα, με αυτήν την βαρβαρότητα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού όπως φάνηκε και με τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών σε σχέση με τη συγκέντρωση που έγινε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται μία υπέρβαση και αυτό πρέπει να το κατανοήσει πρώτη η κοινωνία, γιατί η κοινωνία έχει την δική της ευθύνη για επιλογές που γίνονται και οι οποίες τελικά παράγουν ένα ιστορικό αποτέλεσμα, όχι ένα συγκυριακό και στιγμιαίο αποτέλεσμα».

Για το κίνημα «Παραιτηθείτε»

Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι συγκεντρώσεις είναι μία καθημερινή πρακτική σε όλες τις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε το θέμα. «Εχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων με ασυνήθιστη βία. Τώρα η ίδια η κυβέρνηση μεγαλοποίησε ένα ζήτημα, επιτιθέμενη και παραβιάζοντας το Σύνταγμα, δημιουργεί μία αντίληψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και προσπαθεί να οικοδομήσει μία αισθητική του δημοσίου λόγου και του δημοσίου βίου η οποία δεν είναι αποδεκτή από αυτό που λέμε αξίες μίας ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Για τον εκλογικό νόμο

Με το ρητό «απορία ψάλτου, βηξ» σχολίασε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οταν ο ψάλτης βρίσκεται σε απορία, βήχει. Όταν η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στρατηγική, παίζει με τους θεσμούς» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ