Πλεόνασμα 3 δις ευρώ, στα 5,5 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - iefimerida.gr

Πλεόνασμα 3 δις ευρώ, στα 5,5 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κάτι παραπάνω από 3 δις ευρώ είναι το… πλεόνασμα του πλεονάσματος στο πεντάμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ διαμορφώθηκε στα 2,267 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ,

Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας αλλά κρύβουν και δύο παραμέτρους που μπορούν να «παγώσουν» αυτά τα χαμόγελα. Η πρώτη έχει να κάνει με την υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 2,056 δις ευρώ χαμηλότερες από το στόχο και γύρω στα 200 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι το Κράτος… νοικοκυρεύτηκε; Μάλλον ότι το Κράτος «έκοψε» τις πληρωμές πλην μισθών- συντάξεων και κοινωνικών δαπανών (κι αυτές με μέτρο) και το Μάιο, όπου η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης θα δείξουν πως με τη συμπλήρωση του πενταμήνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 5,5 δις ευρώ, εξ ου και η… πρεμούρα των δανειστών να σφίξουν τα λουριά στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας τη γοργή αποπληρωμή τους μέσω των δόσεων που εγκρίθηκαν από το Eurogroup.

Η άλλη παράμετρος αφορά στα φορολογικά έσοδα. Η εικόνα των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού δεν λέει όλη την αλήθεια (759 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο), καθώς και στο τετράμηνο τα εν λόγω έσοδα ήταν 322 εκατ. πάνω από το στόχο, αλλά στα φορολογικά έσοδα υπήρχε «τρύπα» 207 εκατ. ευρώ. Αυτό που θα κρίνει τη μάχη του πλεονάσματος είναι πόσα θα φέρουν στα κρατικά ταμεία εφορίες- τελωνεία και τα ως τώρα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό, ειδικά ως προς την απόδοση των έμμεσων φόρων, ενώ ως βαρόμετρο χαρακτηρίζεται και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 4,3 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΟΙΚ πλεόνασμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ