Λέσβος: Εκθεση για το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατ. ετών - iefimerida.gr

Λέσβος: Εκθεση για το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατ. ετών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαίνια την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Λέσβου για την έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο».

Παρουσιάζει τα μοναδικά απολιθώματα δέντρων που αποκαλύφθηκαν στις εκσκαφές, κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη και μας γνωρίζει το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και τον χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών και εργασιών συντήρησης, των εργασιών ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών.

Λέσβος: Εκθεση για το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατ. ετών  | iefimerida.gr 0

«Παράλληλα, μέσα από την έκθεση τονίζεται η σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος. Και συνεχίζει, σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων».

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες.
Στόχος της είναι να αναδείξει τόσο την πληθώρα των απολιθωμένων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν, όσο και να γνωρίσει στο κοινό τις διαδικασίες με τις οποίες αυτά ανασκάπτονται, αποτυπώνονται, καταγράφονται και συντηρούνται στο Μουσείο ή διατηρούνται επί τόπου στις θέσεις που βρέθηκαν.

Λέσβος: Εκθεση για το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατ. ετών  | iefimerida.gr 1

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση, καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Λέσβος: Εκθεση για το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατ. ετών  | iefimerida.gr 2

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων. Επίσης, παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λέσβος απολιθωμένο δάσος έκθεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ