Αναπτυξιακός Νόμος: Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των παλιών επενδυτικών σχεδίων - iefimerida.gr

Αναπτυξιακός Νόμος: Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των παλιών επενδυτικών σχεδίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τμηματικά και ανάλογα με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου θα γίνεται η καταβολή επιχορηγήσεων στα επενδυτικά έργα που είχαν υπαχθεί στον παλιό αναπτυξιακό νόμο.

Η πρόβλεψη αποπληρωμής σε επτά ετήσιες δόσεις καταργείται ενώ παρατείνετα μέχρι 31 Μαρτίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Αυτό προβλέπει νομοτεχνική διάταξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Με τη νέα διάταξη, η αποληρωμή της επιχορήγησης μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε ή έξι έτη. Ο ακριβής χρόνος, θα καθορίζεται από την πορεία ολοκλήρωσης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3299/2004, ενώ αν μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί αποδεδειγμένα το 50% του εγκεκριμένου κόστους, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση, παραμένει η πρόβλεψη ότι η πρώτη δόση που ισούται με το 1/7 της προβλεπόμενης επιχορήγησης και καταβάλλεται με την υποβολή του αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου. Η δεύτερη δόση, ισόποση με την πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Η τρίτη δόση, ισόποση με τις δύο προηγούμενες, καταβάλλεται με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Οι παραπάνω διαδικασίες, μπορεί να διαρκέσουν κατ΄ανώτατο σε δύο έτη, αφού τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια. Το υπολειπόμενο ποσό της επιχορήγησης, καταβάλλεται σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις από το επόμενο έτος μετά τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Οπότε προκύπτει, ότι η πληρωμή των επιχορηγήσεων θα ολοκληρώνεται κατ΄ ανώτατο σε έξι έτη, έναντι επτά που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και κατ΄ελάχιστον στα πέντε έτη.

Ωστόσο, για επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει καταβληθεί ποσό επιχορήγησης ή προκαταβολής πριν από την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας τους, ισχύουν τα εξής:

  •  αν το ποσό αυτό υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό των 2/7 του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε πέντε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας.
  •  αν το ποσό είναι μικρότερο του ποσού που αντιστοιχεί στο ποσοστό των 2/7 του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε πέντε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης. Η πρώτη δόση προσαυαξάνεται κατά το υπολειπόμενο ποσό μέχρι ποσοστού 2/7.
  • Αν στην απόφαση ολοκλήρωσης, ορίζεται ποσό ενίσχυσης μικρότερο των 20.000 ευρώ, ή στην καταβολή της τελευταίας δόσης υπολείπεται το παραπάνω ποσό, καταβάλλεται άπαξ ή προστίθεται στην προηγούμενη δόση.
  •  Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί να συγχωνεύονται η 5η,6η και 7η δόση για επενδυτικά σχέδια  μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το υπολειπόμενο ποσό της ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αναπτυξιακός παλιές επενδύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ