«Το ISIS θα αιμοτοκυλίσει το Euro», απειλούσε ο τζιχαντιστής του Παρισιού - iefimerida.gr

«Το ISIS θα αιμοτοκυλίσει το Euro», απειλούσε ο τζιχαντιστής του Παρισιού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα στοιχεία για τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης χθες βράδυ στο Παρίσι έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες βράδυ, έξω από το σπίτι του στο Παρίσι, ένας υψηλόβαθμος διοικητής της αστυνομίας από τον Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Figaro επικαλούμενη τον εξειδικευμένο δημοσιογράφο σε θέματα τζιχαντισμού David Thomson, ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας είχε ανεβάσει χθες, στις 20:52, στο λογαριασμό του στο Facebook ένα μεγάλο μήνυμα για όσα έκανε συνοδευόμενο από τις φωτογραφίες των θυμάτων του. Ταυτόχρονα απεύθυνε κάλεσμα για δολοφονίες αστυνομικών, δεσμοφυλάκων, δημοσιογράφων και βιαστών ενώ τόνισε ότι «το Euro θα μετατραπεί σε νεκροταφείο».

Με βίντεο το κάλεσμα του δράστη

"Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο": ο Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος σκότωσε χθες στη Γαλλία έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από αστυνομικούς, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν και νέες επιθέσεις, ανέφερε σήμερα ένας δημοσιογράφος ο οποίος είδε το βίντεο πριν αυτό αποσυρθεί.

Σύμφωνα μ' αυτόν τον δημοσιογράφο της RFI, τον Ντέιβιντ Τόμσον, το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook "είδαν 98 άτομα πριν αποσυρθεί 11 ώρες μετά την ανάρτησή του".

"Πολύ ήρεμος και χαμογελαστός", ο Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος έχει φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ανήρτησε μερικά λεπτά μετά τους φόνους ένα βίντεο απ' ευθείας στο Facebook "στο οποίο μοιάζει να διαβάζει ένα μήνυμα που είχε γραφτεί νωρίτερα", εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο "Οι Γάλλοι τζιχαντιστές".

Στη σελίδα του λογαριασμού αυτού, τον οποίο είχε ανοίξει με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ Άλι, "αρχίζει την εγγραφή του δηλώνοντας πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους) και μετά απευθύνεται στους μουσουλμάνους λέγοντάς τους πως ο τζιχάντ είναι υποχρεωτικός επειδή είναι αμυντικός", συνεχίζει ο Τόμσον.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο εσωτερικό του σπιτιού των θυμάτων του ενώ το παιδί τους βρίσκεται ακόμη εκεί. Ο Λαροσί Αμπάλα "λέει πως σκότωσε έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του". Μετά καλεί τον κόσμο "να επιτεθεί στους αστυνομικούς, στους δημοσιογράφους, στα δημόσια πρόσωπα, στους δεσμοφύλακες στις φυλακές και στους ράπερ", συνεχίζει ο δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάλα αναφέρει "μια δεκαριά δημόσια πρόσωπα".

"Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο", απειλεί ο Λαροσί Αμπάλα, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη στη Γαλλία του ποδοσφαιρικού αυτού πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια "ζητάει από τους 160 ακολούθους του και ιδιαίτερα από τις επαφές του στο Ισλαμικό Κράτος να εκδώσουν ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεσή του, γεγονός που εξηγεί την ταχεία ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq", εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, ο οποίος ήταν μεταξύ των ακολούθων του χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε στις 10 το βράδυ χθες, ώρα Ελλάδος. Λίγη ώρα αργότερα όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID. «Άρχισαν διαπραγματεύσεις και καταρτίστηκε ένα σχέδιο επίθεσης», αφηγήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Πιερ-Ανρί Μπραντέ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και αποφασίστηκε (οι άνδρες της RAID να προχωρήσουν σε) επίθεση», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα στη συνοικία.

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, βρέθηκε πέρα από το πτώμα του δράστη «η σορός μιας γυναίκας», ανέφερε εισαγγελέας.

Η γυναίκα, η σύντροφος του αξιωματικού που δολοφονήθηκε, ήταν διοικητικός υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα του Μαντ λα Ζολί, σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας.

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Ο δράστης υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγαζε «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δράστης του φονικού είναι ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν.

Ο τζιχαντιστής, που προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παρίσι τρομοκράτης λαροσι αμπαλα euro
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ