Δικαστικά απαντά ο Βενιζέλος στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για το θέμα των offshore - iefimerida.gr

Δικαστικά απαντά ο Βενιζέλος στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για το θέμα των offshore

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και την εφημερίδα «Δημοκρατία».


Η τελευταία, στην κυριακάτικη έκδοσή της, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τις offshore εταιρείες που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο (που τελικά πήρε πίσω μετά τις αντιδράσεις), είναι πανομοιότυπη με ρύθμιση που είχε εισηγηθεί και ψηφιστεί από τον κ. Βενιζέλο το 2011, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Βενιζέλος: «Δημοσιογραφική αλητεία»
Σε πολύ έντονο ύφος ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού στο εν λόγω δημοσίευμα. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει τα εξής:
"Το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει αντιδράσει έως τώρα νομικά απέναντι στα συνεχή, ψευδή και ανούσια ως προς το περιεχόμενο αλλά πάντα χυδαία ως προς το ύφος, δημοσιεύματα της εφημερίδας "Δημοκρατία" φαίνεται ότι αποχαλίνωσε τους υπεύθυνους της που τελούν με το φύλλο της Κυριακής 12/6 πράξη ακραίας δημοσιογραφικής αλητείας, η αντίδραση στην οποία προφανώς πλέον θα είναι δικαστική".


Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα (που φιλοξενείται και στο πρωτοσέλιδο, με τίτλο «οι offshore του Βενιζέλου»), αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
"Το ρεσιτάλ υποκρισίας του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των off shore εταιρειών που ανέκυψε πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα, φέρνοντας στο φως ένα πραγματικό ντοκουμέντο, η "Κυριακάτικη Δημοκρατία". Με το γνωστό μένος που τον διακατέχει, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε από τους πρώτους να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που είχε περάσει στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων σχετικά με τους περιορισμούς συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Αποδεικνύεται περίτρανα όμως ότι αυτή η διάταξη, του 2016, ήταν πανομοιότυπη με ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο το 2011, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, για την απαγόρευση εξωχώριων εταιρειών αλλά μόνο "σε κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Δεύτερη απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου

Στο facebook ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε νέα ανάρτηση:

Πώς αμύνεται κάποιος σε μια ακραία δημοσιογραφική αλητεία;

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» κυκλοφόρησε σήμερα Κυριακή 12/6/2016 με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι offshore του Βενιζέλου» και επεξηγηματικό υπότιτλο με μικρά στοιχεία: «Είχε εισηγηθεί, υπογράψει και ψηφίσει ( ως υπουργός άμυνας ) το 2011 πανομοιότυπη ρύθμιση με αυτή που πέρασε νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και αναγκάστηκε να αποσύρει μετά τη θύελλα που ξέσπασε». Αυτό λοιπόν δικαιολογεί, υποτίθεται, τον τίτλο «οι offshore του Βενιζέλου»!

Πόσοι άραγε διαβάζουν την επεξήγηση και το αστείο ρεπορτάζ της σελίδας 4 και πόσοι μένουν στην εντύπωση πως η εφημερίδα αναφέρεται σε offshore εταιρείες που δήθεν διαθέτει ένα πολιτικό πρόσωπο με το οποίο ασχολούνται συνεχώς δημοσιεύματα της συγκεκριμένης εφημερίδας από ανούσια έως γελοία ως προς το περιεχόμενο αλλά πάντα χυδαία ως προς το ύφος; Σε πόσα περίπτερα θα «κρεμαστεί» το πρωτοσέλιδο της δημοσιογραφικής αλητείας και πόσες φορές θα το δουν κάποιοι φευγαλέα στο διαδίκτυο ώστε να αναπαραχθεί το ωμά συκοφαντικό του αποτέλεσμα;

Το δήθεν ρεπορτάζ συγκρίνει και εξομοιώνει δύο καταφανώς ανόμοιες περιπτώσεις. Την μεταφορά, επί το αυστηρότερο, στην ελληνική έννομη τάξη της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων στους τομείς άμυνας και ασφάλειας που συντελέστηκε το 2011 και απαγόρευσε να υπάρχουν προμηθευτές, υπεργολάβοι, πάροχοι με την μορφή εξωχώριας εταιρείας με έδρα κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Και την απόπειρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να υποκλέψει νομοθετική ρύθμιση που ελαστικοποιούσε και μάλιστα αναδρομικά την απόλυτη απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες με συνέπεια να αμνηστεύονται ποινικά αδικήματα που είχαν τελεσθεί. Στη πρώτη περίπτωση η ελληνική νομοθεσία έγινε πολύ αυστηρότερη, όσο αυστηρή επέτρεπε το κοινοτικό πλαίσιο. Στη δεύτερη περίπτωση επιχειρήθηκε ένα τέχνασμα διευκόλυνσης πολιτικών προσώπων.

Το θέμα όμως δεν είναι το ανυπόστατο επιχείρημα επί της ουσίας, αλλά η απόλυτη και ακραία αθλιότητα του τίτλου.

Πώς αμύνεται λοιπόν κάποιος στην ακραία δημοσιογραφική αλητεία της εφημερίδας «Δημοκρατία»;

Προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη φυσικά. Για να εκδοθεί με μεγάλη καθυστέρηση μια απόφαση που δεν μπορεί να αποκαταστήσει πρακτικά την επικοινωνιακή και ηθική αθλιότητα όση αποζημίωση και αν επιδικάσει.

Για το τελευταίο, την επικοινωνιακή και ηθική αθλιότητα που έχει κατακλύσει τη χώρα, χρειάζεται κυρίως η ετοιμότητα και αντίδραση των πολιτών. Γιατί στη χώρα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας χωρίς εισαγωγικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ