Αγωνιώδεις προσπάθειες Σαμαρά να τα ξαναβρεί με τη Μέρκελ - iefimerida.gr

Αγωνιώδεις προσπάθειες Σαμαρά να τα ξαναβρεί με τη Μέρκελ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συντονισμένη επιχείρηση για να ξεπαγώσουν οι σχέσεις του ίδιου και του κόμματός του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σχεδιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και το στενό του επιτελείο.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η στάση του απέναντι στο μνημόνιο όλους τους προηγούμενους μήνες έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις του με τα «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα -κανείς δεν ξεχνά άλλωστε την απειλή έξωσης της Νέας Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα πρέπει να κάνει τα βήματα εκείνα που θα τον φέρουν αρχικά σε ένα ανεκτό επίπεδο σχέσεων.

Οπως αναφέρεται στο Βήμα.gr ο πρόεδρος της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, προσανατολίζεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και άρθρο-παρέμβαση, με το οποίο θα αιτιολογεί την έως σήμερα στάση του για να υπάρξει διέξοδος με την έκτη δόση, αλλά και τη στήριξή του στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ενισχυτική των προσπαθειών της Ν.Δ. θα είναι και η παρουσία του αντιπροέδρου του κόμματος και υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα που θα βρεθεί την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο, όπου θα αναλύσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στο Βerlin Foreign Policy Forum.

Ο κ. Δήμας που θα συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, όπου θα επιχειρήσει να βελτιωθεί πρωτίστως το κλίμα για την Ελλάδα, αλλά λόγω και της θέσης του ως αντιπροέδρου αναμένεται να συμβάλλει για να υπάρξει μια καλύτερη αντιμετώπιση και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην παρουσία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στη Μασσαλία, στις 7 Δεκεμβρίου, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη και ενώ θα έχει συνεδριάσει και το Eurogroup για να αξιολογήσει την επιστολή του και να αποφασίσει για την εκταμίευση της περίφημης έκτης δόσης.

Η στρατηγική να ανοίξουν, μετά από πάρα πολύ καιρό, οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ν.Δ. με το ιδεολογικά αδελφό κόμμα CDU, θεωρείται κομβικής σημασίας. Η κυρία Μέρκελ, λίγες ώρες πριν γνωστοποιηθεί ότι ο κ. Σαμαράς απέστειλε επιστολές στους πιστωτές, είχε εκφράσει την «πικρία» της για τη μέχρι τότε στάση της ΝΔ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσφατα σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Club-27 που έγινε υπό την αιγίδα της, είπε στον γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για το θέμα της αξιοπιστίας του κόμματος.

«Εχουμε πρόβλημα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και να υπάρξει σταδιακά βελτίωση των σχέσεων μας» φέρεται να του είπε η κυρία Μέρκελ με διάθεση να γυρίσει σελίδα, ενώ επισημάνθηκε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κομμάτων CDU/CSU και Ν.Δ.

Στο Βερολίνο θα βρεθεί μεθαύριο η Ελληνογερμανική Επιτροπή Φιλίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου συμμετέχει και ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Ιδιαίτερη σημασία για τη Ν.Δ. έχει και η κοινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στο Βερολίνο.

Ο βασικός λόγος είναι διότι το Ίδρυμα Αντενάουερ, που αποτελεί δεξαμενή σκέψης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ηγείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ που είναι εκ των στενών πολιτικών φίλων της κυρίας Μέρκελ.

Στην κοινή εκδήλωση που θα διεξαχθεί, θα υπάρξουν «τραπέζια διαλόγου», στα οποία θα συμμετέχουν ο κ. Στυλιανίδης, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, αναμένεται να μιλήσει -εκτός απρόοπτου- και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Πριν δέκα ημέρες επισκέφθηκε τη Λειψία ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Αθηνών Πάνος Παναγιωτόπουλος και συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, στο συνέδριο του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ