Πολύ μεγάλη για να γίνεις μαμά; -Οχι, βέβαια! - iefimerida.gr

Πολύ μεγάλη για να γίνεις μαμά; -Οχι, βέβαια!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι, καθώς το βιολογικό σου ρολόι χτυπάει εκκωφαντικά; Κι όμως, δεν είναι αργά! Ευτυχώς η επιστήμη είναι με το μέρος σου.

Όλο και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν τη μητρότητα μεταξύ είκοσι και τριάντα, που είναι τα πιο αναπαραγωγικά τους χρόνια είτε λόγω σπουδών είτε λόγω καριέρας είτε γιατί δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο με τον οποίο θα ήθελαν να αποκτήσουν οικογένεια. Την ίδια ώρα, όμως, η γονιμότητά τους φθίνει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα το 1/3 των γυναικών στις ηλικίες από 37 μέχρι τα 42 να χρειάζονται τη βοήθεια του ειδικού, για να συλλάβουν. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΙΟ, μιλά για όλες τις εναλλακτικές που μπορεί να εξασφαλίσουν ότι μια γυναίκα θα αποκτήσει παιδί, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Επίσης, κάνει δώρο - για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου - έκπτωση στις παροχές του κέντρου σε όλες τις γυναίκες, που θα ήθελαν να γίνουν μητέρες και δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Μπορεί μια γυναίκα, που πλησιάζει τα 35, να παρατείνει τη γονιμότητά της;
Μέχρι πρότινος προτείναμε την κατάψυξη ωαρίων , κυρίως σε γυναίκες που επρόκειτο να κάνουν χημειοθεραπεία, προκειμένου να μη στερηθούν τη δυνατότητα, μετά την ολοκλήρωσης της θεραπείας τους, να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί. Πλέον, η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια εναλλακτική, που προτείνουμε και για κοινωνικούς λόγους, για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και θέλουν ή χρειάζεται να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη είτε λόγω σπουδών είτε λόγω καριέρας είτε γιατί δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο, για να ξεκινήσουν οικογένεια. Τα ωάρια, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, μειώνονται σε αριθμό και αλλάζουν σε ποιότητα, καθιστώντας πιο χαμηλή την πιθανότητα γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης. Καταψύχοντας μια γυναίκα ωάρια σε νεότερη ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία. Μια γυναίκα, που θα καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία - ιδιαίτερα μετά τα 45-, είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ωάριο δότριας , επειδή τα δικά της ωάρια δε θα είναι πλέον κατάλληλα. Έχοντας, όμως, στην κρυοσυντήρηση τα δικά της ωάρια, μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστεί ωάρια δότριας για να αποκτήσει παιδί. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα είναι ότι η καλύτερη ηλικία για να προχωρήσει στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων - που είναι γενικά μια εύκολη διαδικασία- είναι μέχρι τα 35 ή 37 κι όχι πάντως αργότερα, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας για εγκυμοσύνη στο χρόνο που εκείνη θα επιλέξει.

Η εξωσωματική σε γυναίκες άνω των 40 πετυχαίνει;
Ξέρουμε ότι όσο πιο μικρή είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο αυξάνεται και το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παρόλα αυτά η εξωσωματική είναι αυτή που έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να αποκτήσουν παιδί, καθώς είναι πιο δύσκολο τότε να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο. Το πρώτο που πρέπει να ξέρει μία γυναίκα, που είναι μεγαλύτερη σε ηλικία και προσπαθεί να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, είναι να μην περιμένει πολύ πριν απευθυνθεί στον ειδικό. Αν δεν έχει καταφέρει να συλλάβει μόνη της σε διάστημα έξι μηνών, καλό θα είναι να το ψάξει.
Σήμερα, πάντως, υπάρχουν πολλές νέες εξελίξεις που διασφαλίζουν την επιτυχία των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Mία από αυτές είναι προεμφυτετευτικός έλεγχος . Με τις νέες μεθόδους προεμφυτευτικού ελέγχου επιλέγονται για εμβυομεταφορά τα έμβρυα χωρίς χρωμοσωμικές ανωμαλίες, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα αποβολής.

Αν μια γυναίκα είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει ωάρια στην κατάψυξη, έχει πιθανότητες να αποκτήσει παιδί;
Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι και πάλι με το μέρος της, επειδή, ακόμα κι αν έχει πρόβλημα με τα ωάριά της, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδί, χρησιμοποιώντας ωάριο δότριας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα θα βιώσει τη χαρά της εγκυμοσύνη, την εμπειρία του τοκετού και του θηλασμού, καθώς και τη δυνατότητα να κυοφορήσει το μωρό του συντρόφου της.

Κι αν δεν υπάρχει σύντροφος; Αν δηλαδή μια γυναίκα είναι μεγάλη σε ηλικία και δεν έχει σύντροφο, όμως θέλει να γίνει μητέρα;
Οι γυναίκες, που το βιολογικό τους ρολόι χτυπά και δεν έχουν βρει σύντροφο, μπορεί να εξετάσουν την εναλλακτική να αποκτήσουν παιδί με δότη σπέρματος. Σίγουρα είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να παίρνει επιπόλαια μια γυναίκα. Χρειάζεται να το σκεφτεί καλά, γιατί ουσιαστικά η γυναίκα θα μεγαλώσει το παιδί μόνη της. Απ’ την άλλη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα να γίνει μητέρα. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι βιολογικά στην καλύτερη ηλικία για να κάνει παιδί στα 20 – 25, όμως στα 40 μπορεί να είναι πιο συνειδητοποιημένη και να γίνει καλύτερη μητέρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ότι η επιστήμη είναι με το μέρος της γυναίκας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην τεκνοποίηση, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ενημερωθείτε για τα προβλήματα υπογονιμότητας και των δύο φύλων και για τις πιο τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση στο site www.ivf-embryo.gr
ή επικοινωνήστε με τον:

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Πολύ μεγάλη για να γίνεις μαμά; -Οχι, βέβαια! | iefimerida.gr 0


W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: facebook/Thanos-Paraschos

L: linkedin/thanos-paraschos

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γονιμότητα μητρότητα παιδί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ