Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες] - iefimerida.gr

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα συγκρούστηκαν άγρια το 2007 και το 2008 για τη θέση στο Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια δούλεψαν μαζί και σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος στηρίζει την πρώην ανταγωνίστριά του για να κερδίσει την προεδρική εκλογή. Πρόκειται για πραγματική φιλία ή για στρατηγική σχέση;


Η ιστορία «αγάπης» των δύο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Εκείνος ήταν ένας απλός γερουσιαστής στο Ιλλινόις αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην τότε γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, το 2007, δέχτηκε όμως και πολλά χτυπήματα εκ μέρους της. Ο Ομπάμα έλεγε το 2007 για την Χίλαρι ότι «η εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική συνίσταται στο να πίνει τσάι με τους πρέσβεις». Εκείνη κατηγορούσε τον Ομπάμα ότι «το 2002 ήταν εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το 2008 ακόμη και ο Μπιλ Κλίντον είχε επιτεθεί στον Ομπάμα. Ελεγε ότι η τοποθέτηση του Ομπάμα εναντίον του πολέμου στο Ιράκ ήταν «ένα σκέτο παραμύθι». Είπε επίσης την τρομερή φράση για τον Μπαράκ Ομπάμα: «Αυτός ο τύπος, πριν από μερικά χρόνια, θα μας μετέφερε τις βαλίτσες μας», σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Edward Klein, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Blood Feud : The Clintons vs. the Obamas» («Αιματοχυσία: Οι Κλίντον εναντίον των Ομπάμα») . Εις απάντηση ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Κλίντον για ρατσισμό.
Αλλά αυτά ήταν πριν. Όταν έγιναν οι προκριματικές εκλογές κέρδισε ο περίπου άγνωστος Ομπάμα, ο οποίος συνέτριψε την Χίλαρι που βρισκόταν στο πολιτικό τοπίο δεκαπέντε χρόνια πριν από αυτόν. Αλλά η ρόδα γυρίζει και η πρώην εχθρός και αντίπαλος έγινε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ομπάμα. Τον υπηρέτησε με εντιμότητα στην πρώτη θητεία του.

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το 2014 έλεγε μάλιστα στο Paris Match: «Δώσαμε τρομερή μάχη και συγκρουστήκαμε. Αλλά μετά τη νίκη του στις προκριματικές, κάναμε ένα ραντεβού και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να θάψουμε το παρελθόν, να μιλήσουμε για όσα πιστεύαμε και ζήσαμε. Από εκείνη τη στιγμή έκανα τα πάντα για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Όταν μου ζήτησε να γίνω υπουργός Εξωτερικών, με εξέπληξε και του αρνήθηκα δύο φορές. Τελικά, όταν δέχτηκα, μου είπε: Πιστεύω ότι θα γίνουμε καλοί φίλοι, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Και είχε δίκιο.»

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ωστόσο, παρότι όλοι πιστεύουν ότι αυτή η «φιλία» είναι μόνο θέατρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισημοποίησε την στήριξή του στην πρώην εχθρό του για να εισέλθει στον Λευκό Οίκο. «Είμαι μαζί της, ανυπομονώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία για την Χίλαρι» δήλωσε ο Ομπάμα σε ένα βίντεο που προβλήθηκε από την ομάδα της υποψήφιας.

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, οι καλύτεροι εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χίλαρι Κλίντον Μπάρακ Ομπάμα εχθροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ