Το Μαξίμου ψάχνει σανίδα σωτηρίας με τον νέο εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Το Μαξίμου ψάχνει σανίδα σωτηρίας με τον νέο εκλογικό νόμο

Τη συζήτηση περί θεσμικών αλλαγών εξακολουθεί να συντηρεί ψηλά στην επικοινωνιακή του ατζέντα το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να αποσπάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Η αλλαγή του Συντάγματος, όπως και η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου είναι εκ των πραγμάτων δύο δυνατά «χαρτιά» για το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί στις προθέσεις τους είναι να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με στόχο την «ευρύτατη δυνατή συναίνεση».

Κι όλα αυτά, την ώρα που το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι να επιδείξει η κυβέρνησή του θετικό έργο στο πεδίο της καθημερινότητας. Προτεραιότητα την οποία ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως πρώτη από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Με 200 ψήφους, στη βάση της απλής αναλογικής και μέσα στον Αύγουστο»
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως η συγκυρία τους ευνοεί στην παρούσα φάση για να επιχειρηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr επιθυμούν «να έχει ψηφιστεί τον Αύγουστο και με 200 ψήφους», εκτιμώντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό.

Αρμόδιες πηγές άλλωστε, σημειώνουν ότι δεν βρίσκουν το λόγο να μην συναινέσουν τα μικρότερα κόμματα προς το αναλογικότερο της διαδικασίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός δέχεται δύο εισηγήσεις: μία για απλή και άδολη αναλογική και μία για αναλογικότερο σύστημα, στην οποία θα δίνεται μπόνους. Με τη δεύτερη, όπως μεταφέρουν στενοί συνομιλητές του κ. Τσίπρα να κερδίζει έδαφος (θα διατηρείται το κοινοβουλευτικό κατώφλι στο 3% και το μπόνους θα είναι 30 έδρες).

Και το… μυαλό στον Σεπτέμβριο
Και επειδή στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αξιολόγησης με τους δανειστές -την κατάληξη της οποίας ουδείς μπορεί να προβλέψει- φροντίζουν να είναι έτοιμοι για τυχόν…εκπλήξεις.

Με το σκεπτικό άλλωστε ότι θα βρεθούν επί τάπητος τα εργασιακά που αποτελούν «"κόκκινη γραμμή" για την Αριστερά», είναι δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις και το Μαξίμου θέλει «να μην πιαστεί στον ύπνο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμου εκλογικός νόμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ