ΥΦΕΞ του Ισραήλ: Ετοιμάζουμε μελέτες για αγωγό με την Ελλάδα το 2012 - iefimerida.gr

ΥΦΕΞ του Ισραήλ: Ετοιμάζουμε μελέτες για αγωγό με την Ελλάδα το 2012

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων με την Κύπρο και να προωθήσει το φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία πως η χώρα του θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα μαζί με Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Αγιαλόν, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι σχέσεις με την Τουρκία χειροτέρευσαν αλλά αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του Ισραήλ. «Όταν η Τουρκία μειώσει τα επιθετικά και εμπρηστικά σχόλια και όταν τα σταματήσει, θα μπορούσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας», συμπλήρωσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο Ισραηλινός υφυπουργός αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις και σημείωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο «να εκμεταλλευθεί όλα τα πιθανά κοιτάσματα που υπάρχουν τόσο στα ισραηλινά όσο και στα κυπριακά νερά και μπορούμε να συνεργαστούμε για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία».

Σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις στις γεωτρήσεις, ο Ισραηλινός υφυπουργός αναφέρθηκε στα νόμιμα δικαιώματα της Κυπρού και του Ισραήλ να πραγματοποιούν έρευνες από τη στιγμή που οι κινήσεις αυτές είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο.

«Πιστεύω ότι η λογική θα πρυτανεύσει. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Είναι ατυχές ο οποιοσδήποτε να προσπαθήσει να πολεμήσει αυτήν τη συνεργασία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγιαλόν αποκάλυψε πως «κορεατικές, κινεζικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ήδη ενδιαφέρονται να έρθουν στην περιοχή για τα κοιτάσματα».

Πρόταση για αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόταση που είχε καταθέσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Γιώργο Παπανδρέου για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κόμβος και ως κεντρικός τερματικός σταθμός για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη. Θα μπορούσε να απολαμβάνει το αέριο για κατανάλωση και επιπλέον να το εξάγει, κάτι που θα ήταν μεγάλης οικονομικής σημασίας», σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι οι μελέτες βιωσιμότητας για τον αγωγό και για εναλλακτικό σχέδιο δημιουργίας τερματικών σταθμών υγροποίησης του αερίου θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2012.

«Το επόμενο βήμα είναι να τις μοιραστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε κατοπινή συνάντησή μας για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», καταλήγει ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Λουκά Παπαδήμου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πιθανότητα συνάντησης τους στο Ισραήλ στις αρχές του χρόνου, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έχει επικοινωνήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ