Εντός της ημέρας οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Ελληνικού - iefimerida.gr

Εντός της ημέρας οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Ελληνικού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 915 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρόκειται να καταβληθούν σε δόσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τνυ πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και στελέχη της αναδόχου εταιρείας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το skai.gr., η κυβέρνηση στοχεύει να φέρει νωρίτερα την καταβολή του τιμήματος των 915 εκατομμυρίων ευρώ, να επιταχυνθούν οι επενδύσεις των 7 δισ. ευρώ που προβλέπονται και να αναλάβει ο επενδυτής το μεγαλύτερο μέρος του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Προθεσμία από το EuroWorking Group

Το EuroWorking Group κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση έσωσε στην Αθήνα προθεσμία αναμένοντας την επιβεβαίωση ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί ως σήμερα, Τρίτη.

Ανάμεσα στα «αγκάθια» που παρέμεναν ώστε η Αθήνα να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν και η επένδυση για το χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τα υπόλοιπα ήταν:

  • Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  • Η νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  • Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.

Η συνεδρίαση των του EWG έληξε μετά από 3 περίπου ώρες και στο τραπέζι ήταν και η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν η οποία είναι θετική για την χώρα μας.

Η διαδικασία εκταμίευσης

Ακόμη και αν η Αθήνα συμμορφωθεί ως σήμερα, Τρίτη, αυτό δεν σημαίνει ότι εκταμιεύεται και η δόση.

Αρχικά, οι θεσμοί πρέπει να αποστείλουν επιστολή στο EuroWorking Group που να επιβεβαιώνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α) ώστε να εγκρίνουν μετά από ψηφοφορία την εκταμίευση.

Θα ακολουθήσει για το τελικό «πράσινο φως» το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM (το επόμενο είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο).

Από τις 17 ως τις 23 Ιουνίου (που διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα) αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Ελλάδας η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισεκατ. ευρώ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ελληνικό υπογραφή μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ