Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] - iefimerida.gr

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι οι Βρετανοί να ψηφίσουν αν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή όχι στην Ευρώπη.

Μέσα σε όλο τον αναβρασμό, με τις δημοσκοπήσεις, τις δηλώσεις υπέρ ή κατά του Brexit και τις εκστρατείες, χώρο βρήκαν ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις.

Ερενα της Daily Mail αποκαλύπτει πως πρώην μέλη της βρετανικής Defence League (EDL), του Εθνικού Μετώπου και του βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP) συνδέονται με εκστρατείες υπέρ της βρετανικής εξόδου. Αυτοί που το υπερασπίζονται είναι:

  • Μέλος του EDL, ο οποίος φυλακίστηκε μετά από επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Πόζαρε με ένα πανό υπέρ του Brexit πάνω από την ταφόπλακα των περιβόητων Αγγλων γκάνγκστερ, αδελφών Κρέι.
  • Μέλος του BNP μαζί με την κοπέλα που έχει «χτυπήσει» στο στήθος της σβάστικα, και μοιράζουν φυλλάδια από την καμπάνια του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εξόδου.
  • Ο πρώην αναπληρωτής ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Νικ Γκρίφιν, οποίος φωτογραφίζεται με τον φίλο του Τόρι σε εκδήλωση κατά της ΕΕ.
  • Αλλο μέλος του BNP συμμετείχε σε διαδήλωση κατά την οποία φίλοι των ναζί έγραψαν σαρκαστικά μηνύματα σε θύματα του Ολοκαυτώματος.
Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας ήρθε την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως ο Μπόρις Τζόνσον με το «Ψηφίστε να φύγουμε» προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στη Mail Online, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιεί πως αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, η Γαλλία και οι άλλες χώρες θα την τιμωρήσουν, γιατί οι οπαδοί του Brexit χαρακτηρίζουν την Ευρώπη ως την «αυτοκρατορία του κακού».

Από την πλευρά τους, οι «Ψηφίστε να φύγουμε» αποκήρυξαν τους δεξιούς εξτρεμιστές που τάσσονται με την εκστρατεία τους, τονίζοντας πως δεν είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά τους.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους που εκμεταλλεύονται την εκστρατεία μας και τη διανέμουν. Δεν θέλουμε να συνδεθούμε με οποιονδήποτε τρόπο με τέτοιους ανθρώπους», υπογράμμισε εκπρόσωπός τους.

Ο Άαρον Μπανκς, απαντώντας μέσω email σε όσους προσπαθούν να «κλέψουν» το Leave.eu του Νάιτζελ Φάρατζ, λέει: «LOL. Συνεχίστε».

«Η κακοπροαίρετη πολιτική από τους ομοίους του BNP και EDL δεν θα πρέπει να έχει καμία θέση σε αυτή την εκστρατεία για το δημοψήφισμα», αναφέρει ο βουλευτής των Εργατικών Chuka Umuna, προσθέτοντας πως «όταν φασίστες και ρατσιστές είναι ανοικτά και υπερήφανα υπέρ του ''Ψηφίστε να φύγουμε'', όχι μόνο αμαυρώνεται η εκστρατεία, αλλά και στο σύνολό της η βρετανική πολιτική».

Ο συντηρητικός βουλευτής Αλοκ Σάρμα δήλωσε για την έρευνα της Daily Mail: «Αποκαλύπτει τον ανησυχητικό βαθμό στον οποίο οι ακροδεξιοί συμπαθούντες και ακτιβιστές έχουν διεισδύσει σε αυτές τις εκστρατείες». Και υπογραμμίζει πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να «ξεριζωθεί» ο ακροδεξιός σπόρος.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Μίκαελ Γκόουβ, που ηγούνται της κίνησης υπέρ του Brexit, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ώστε να μην μπερδευτούν με ακροδεξιές θέσεις.

Παρά τις προσπάθειές τους, ωστόσο, στο στρατόπεδό τους διείσδυσαν δεκάδες άνθρωποι με ακραίες και ρατσιτσικές απόψεις.

Ιντερνετικά ακροδεξιά τρολ έβαλαν στόχο τον δημοσιογράφο του Sky TV Φεϊσάλ Ισλάμ μετά τη συζήτηση με τον Μίκαελ Γκόουβ, αποκαλώντας τον «αδαή αντι-Brexit μουσουλμάνο».

Ανάμεσά τους και ο Αντριου Εντζ, εξέχον μέλος του ακροδεξιού English Defence League, ο οποίος έχει φυλακιστεί επειδή πέταγε τούβλα και μπουκάλια σε αστυνομικούς. Εκτός από τη φωτογραφία του πάνω από την ταφόπλακα των δίδυμων γκάνγκστερ, ο Αντριου έχει ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στον Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και με την αγωνίστρια Κέιτ Χόι, βουλευτή των Εργατικών και πρώην υπουργό Αθλητισμού.

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Μισώ τους μουσουλμάνους» είχε γράψει στο Facebook του, ενώ όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση έλεγε συνέχεια το όνομα του κόμματός του.

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Με τη σβάστικα στο στήθος

Στο Λιντς, ανώτερο μέλος του BNP, ο Μαρκ Κολέτ, και η φίλη του Εύα Βαν Χάουζεν, η οποία έχει στο στήθος της τατουάζ με τη σβάστικα, μοιράζουν φυλλάδια υπέρ της εξόδου.

Ο Μαρκ, που ήταν πρώην πρόεδρος της νεολαίας του BNP, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νέοι, ναζί και υπερήφανοι», στο οποίο είπε πως το AIDS ήταν μια «φιλική ασθένεια», επειδή συνήθως γίνεται διάγνωσή της σε ομοφυλόφιλους και μαύρους.

«Οι Εβραίοι έχουν πεταχτεί απ' όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας», είχε δηλώσει, συμπληρώνοντας: «Ας το παραδεχτούμε όταν η δίωξη γίνεται μαζικά, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το 2006 ο Μαρκ μαζί με τον επικεφαλής του BNP Νικ Γκρίφιν βρέθηκαν σε δίκη με κατηγορία για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από επανάληψη της δίκης.

Απευθυνόμενοι σε όποιον είναι υπέρ του Brexit, σημειώνουν στο Facebook: «Αν θέλετε να μας βοηθήσετε στο "Ψηφίστε να φύγουμε", ελάτε σε επαφή μαζί μας και θα σας στείλουμε όλα όσα χρειάζεστε».

Οι αρμόδιοι της καμπάνιας ζήτησαν από το ζευγάρι να μην κάνει κινήσεις με τη δικιά τους εκστρατεία, ωστόσο αυτό τους αγνόησε, τονίζοντας πως μέλη των Συντηρητικών δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το σταματήσουν.

«Δεν ντρεπόμαστε για τις πεποιθήσεις μας», λέει η 22χρονη Κέιτ και προσθέτει: «Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτούς και θα σταθούμε δίπλα τους. Θα συνεχίσουμε να μοιράζουμε φυλλάδια, μας έχουν μείνει πολλά».

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ο πρώην οργανωτής του BNP Ρίτσαρντ Εντμοντ έχει φυλακιστεί για άγρια επίθεση σε αφρικανικής καταγωγής άνδρα και στη λευκή καταγωγής φίλη του έξω από μπαρ στο ανατολικό Λονδίνο. Στο δικαστήριο ακούστηκε πως ο Εντμοντ έφτυσε τον άνδρα και τον αποκάλεσε μαϊμού, ενώ τον γρονθοκόπησε και τον κλότσησε μαζί με τους συνεργούς του.

Σήμερα, ο Εντμοντ τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη.

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Και η εκστρατεία του Νάιτζελ Φάρατζ με το Leave.eu έχει προσελκύσει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι, μάλιστα, αστειεύτηκαν με τις απειλές βιασμού που δεχόταν η Sinead O'Connor.

Παράλληλα, το Brexit έχει και φόρουμ μόνο για «λευκούς» στο Διαδίκτυο, που χρησιμοποιείται από ρατσιστικές ομάδες, όπως η Stormfront, που έχει συσταθεί στις ΗΠΑ από πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν. Η ομάδα περιγράφει τη δράση της ως τη «φωνή των νέων, της εμπόλεμης λευκής μειονότητας», ενώ το φόρουμ προτρέπει να δοθεί ψήφος στην «έξοδο».

Μεταξύ των ακροδεξιών ψηφοφόρων του Brexit, ποζάροντας με άλλους άνδρες υπέρ της εξόδου στο Νιουκάστλ, είναι ο Κρίστοφερ Νάιτ, ο οποίος με νεοναζιστική περιβολή προμοτάρει ροκ συναυλίες.

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Ο Κρίστοφερ συνδέεται με το Blood And Honour, οργάνωση ομπρέλα του για τις ρατσιστικές ομάδες της Ευρώπης.

Πέρυσι, η ομάδα είχε προκαλέσει την κατακραυγή, όταν οργάνωσε περιήγηση με λεωφορείο από την Ουγγαρία μέχρι τη γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ στην Αυστρία. Ενα μέλος ζήτησε τη σφαγή των Σύρων, ενώ στο διαδίκτυο χλεύασαν την εικόνα λέμβου που βαλλόταν από πολεμικό πλοίο.

Κορίτσια με σβάστικες -Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται το Brexit [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Ακροδεξιά Dailymail
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ