Οι 10 κορυφαίες στιγμές του EURO – Το καλύτερο γκολ όλων των εποχών από τον Φαν Μπάστεν [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του EURO – Το καλύτερο γκολ όλων των εποχών από τον Φαν Μπάστεν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απομένει μια εβδομάδα για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας και η αντίστροφη μέτρηση με τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των EURO, συνεχίζεται. Σειρά παίρνει το πιο χαρακτηριστικό γκολ στην ιστορία του θεσμού. Αυτό του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Ήταν το EURO του 1988 στα γήπεδα της Γερμανίας. Στον τελικό της 25ης Ιουνίου, συναντήθηκαν η Ολλανδία με την Σοβιετική Ένωση. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, πρωταγωνιστής ήταν ένας. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Το ξεχωριστό
Λίγοι ποδοσφαιριστές θα είχαν την ικανότητα να πετύχουν ότι και ο Φαν Μπάστεν. Ακόμη λιγότεροι θα είχαν το κουράγιο να το δοκιμάσουν σε έναν μεγάλο τελικό. Αν και ξεκίνησε στην πρεμιέρα από τον πάγκο, εξελίχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή, σημειώνοντας χατ-τρικ κόντρα στην Αγγλία και το γκολ πρόκρισης απέναντι στη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό.

Μετά ήρθε η κορύφωση. Στο 54ο λεπτό, ο Αρνολντ Μιούρεν δοκίμασε τη σέντρα, ο Φαν Μπάστεν δοκίμασε το απίθανο. Γκολ!

Τι σήμαινε

Για τους Ολλανδούς, οι οποίοι βρίσκονταν 1-0 μπροστά στο σκορ από την κεφαλιά του Ρουντ Γκούλιτ, αυτό το τέρμα κλείδωνε το τρόπαιο. Μετά τους αποτυχημένους τελικούς στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978, η Ολλανδία έφτανε στην κατάκτηση του τίτλου υπό τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς. Οι οράνιε επέστρεψαν στο Αμστερνταμ και αποθεώθηκαν πάνω στις γόνδολες, στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Πως το θυμάται ο Φαν Μπάστεν

«Ηταν το 2ο ημίχρονο και ήμουν κάπως κουρασμένος. Η μπάλα ήρθε από τον Μιούρεν και σκεφτόμουν “Να την σταματήσω και να δοκιμάσω κάτι απέναντι σε τόσους αμυντικούς ή να κάνω το εύκολο που ήταν ένα απλό σουτ;” Τελικά αποφάσισα το δεύτερο. Οταν είδα την μπάλα στα δίχτυα δεν κατάλαβα ακριβώς τι είχα κάνει. Φαίνεται και στην αντίδρασή μου αν το δείτε».

Είπαν για το γκολ

Ρουντ Γκούλιτ: «Αν το επιχειρήσει ένα εκατομμύριο φορές, δεν θα ξανασκοράρει»

Γιαν Βάουτερς: «Οταν πανηγυρίζαμε τον ρώτησα “Πως και σούταρες από εκεί” για να μου απαντήσει “Δεν ξέρω ούτε εγώ”

Εγραψαν για το γκολ

De Telegraaf: «Με το πρώτο του άγγιγμα, ο Μιούρεν έβγαλε μια μπαλιά 40 μέτρων για να πιάσει το βολέ ο Φαν Μπάστεν. Ασταμάτητο σουτ για τον αιφνιδιασμένο Ρινάτ Ντασάεφ. Η μπάλα στα δίχτυα. Το πιο όμορφο γκολ σε EURO, ήταν γεγονός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ euro 1988 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ