«Μετά κόπων και βασάνων» θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη... - iefimerida.gr

«Μετά κόπων και βασάνων» θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί οι δηλώσεις του Χόρστ Ράιχενμπαχ στο γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο», να προκαλούν αίσθηση, ωστόσο με έναν εύσχημο τρόπο και ο κ.Προβόπουλος αναδεικνύει τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η σημερινή αλλά και η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Ειδικότερα, το πρώτο και βασικό είναι να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα που έχει παγιωθεί και αυτό μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση της κρίσης και η συνεπής εφαρμογή των νόμων - ιδίως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται.
  • Η δημιουργία συνθηκών για αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, π.χ. στον τομέα της κρουαζιέρας (με εφαρμογή του καμποτάζ όπως νοείται και γίνεται στις χώρες της ΕΕ), αλλά και γενικότερα, προκειμένου η μείωση του κόστους της εργασίας να αντανακλάται στις τιμές.
  • Η ταχεία πρόοδος στον εξορθολογισμό του ρυθμιστικού περιβάλλοντος των αγορών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την προπτωχευτική διαδικασία, τη χρήση γης κ.λπ.).
  • Ο εκσυγχρονισμός των «υπηρεσιών δικτύου», που είναι απαραίτητος για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας με συντεταγμένο τρόπο, βάσει των νέων ρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί το 2010-2011.

Ως προς τα «εργαλεία» για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο Διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι είναι:

  • Η αξιοποίηση των αποφάσεων για την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων που διατίθενται βάσει του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία και με την ομάδα τεχνικής βοήθειας της ΕΕ που προέβλεπαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά της. Οι πόροι αυτοί είναι δυνατόν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές.
  • Η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, που μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό δίαυλο για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό και την εισαγωγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών (που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλων χωροταξικών σχεδίων.

Ειδικά όσον αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία στη παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι η μοναδική ελπίδα να πέσει «ζεστό» χρήμα στη «παγωμένη» οικονομία, αρκεί να επικαλεστεί κανείς τις επισημάνσεις του Χόρστ Ράιχενμπαχ στη πρώτη του Έκθεση για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, λοιπόν, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν, ενώ το 2010 η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τους εξαμηνιαίους στόχους που αφορούν στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων, το 2011 οι πληρωμές για το πρώτο εξάμηνο μόλις που έφτασαν στα 626 εκατ. καλύπτοντας το 56,6% του στόχου....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ