Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να αντικαθιστούν τις συνταγές και επισήμως - iefimerida.gr

Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να αντικαθιστούν τις συνταγές και επισήμως

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δικαίωμα να συνταγογραφούν και να αντικαθιστούν φάρμακα αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά.

Σήμερα το πρωί συζητήθηκε το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με αυτήν την ρύθμιση πλέον οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να χορηγούν κατά βούλησιν ένα άλλο παραπλήσιο φάρμακο με την ίδια δράση με αυτό που έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός.

«Αυτό μπορεί να είναι η απάντηση στις εταιρείες και σε όσους ευθύνονται για τις ελλείψεις» τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αυτή η ανάγκη προκύπτει από τις ελλείψεις που καταγράφονται στην ελληνική αγορά κυρίως σε φάρμακα αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, παυσίπονα και άλλα» είπε κατά τη συνάντηση ο κύριος Λουράντος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως εξήγησαν οι φαρμακοποιοί μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν χορηγούν πλέον στα φαρμακεία τα σκευάσματα με πίστωση, γεγονός που μπλοκάρει τη λειτουργία του συστήματος υγείας και αφήνει εκτεθειμένους τους ασθενείς.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μπορεί να εξασφαλίσει περαιτέρω συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε για το θέμα της εφεδρείας ότι θα εξαιρεθούν ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι, ακτινολόγοι, τεχνολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φαρμακοποιοί του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ