Μια απρόβλεπτη συνάντηση με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα στον Ιανό - iefimerida.gr

Μια απρόβλεπτη συνάντηση με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα στον Ιανό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μασσαβέτας επισκέφθηκε τον Ιανό της Αθήνας για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συναντήσεις απρόβλεπτες στο café του Ιανού».

Στις απρόβλεπτες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο café του Ιανού, η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων. Συναντήσεις με ανθρώπους ξεχωριστούς που ακολουθούν με θάρρος τη δική τους πορεία και μας εμπνέουν με τη ζωή και το έργο τους.

Μια απρόβλεπτη συνάντηση με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα στον Ιανό  | iefimerida.gr 0

Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι και ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ένας επαγγελματίας νομάς, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, Η πόλη των απόντων» κυκλοφόρησε το 2011 και προκάλεσε αμέσως αίσθηση με την αρτιότητα της δουλειάς του, την ποιότητα της αφήγησης και την δύναμη της τεκμηρίωσης. Ο συγγραφέας, επαγγελματίας δημοσιογράφος, ανταποκριτής και μόνιμος κάτοικος της Πόλης, παρουσίασε ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο.

Η κοσμοπολίτισσα Κωνσταντινούπολη, η αγαπημένη πόλη Ελλήνων, Εβραίων, Αρμενίων, Λεβαντίνων, Ρώσων, μέσα από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου που την έζησε, την γνώρισε και την κοίταξε κατάματα δίχως καμιά νοσταλγία. Κάθε κοινότητα και μια διαφορετική συναρπαστική ιστορία. Και δίπλα οι ιστορίες των «μαύρων» και των «λευκών Τούρκων. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, μέσα από τις διαδρομές και τις φωτογραφίες του στις ιστορικές γειτονιές της Πόλης, μας ταξιδεύει στο παρόν και στο παρελθόν, στη ζωή και την ιστορία της θρυλικής Πόλης.Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας.

Στο δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «Μικρά Ασία, Το παλίμψηστο της μνήμης», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα ακόμη μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Ο τόπος είναι αυτή τη φορά η Μικρά Ασία και η αφήγηση καλύπτει την ακτή της Προποντίδας και τα παράλια του Αιγαίου. Πρόκειται για μια περιήγηση στην ιστορία, στο παρελθόν και το παρόν της Βιθυνίας, της Αιολίδος, της Σμύρνης, της Ιωνίας.

«Η Μικρά Ασία ήταν το πιο στενάχωρο κομμάτι της οικογενειακής μας ιστορίας, των σχολικών αναγνωσμάτων, της συλλογικής μνήμης τριγύρω, της ιστορίας όπως την είχα μάθει και όπως με άγγιζε […] Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Πόλη, η πρώτη εικόνα της Μικράς Ασίας κάθε άλλο παρά με συνεπήρε. Σιγά σιγά ανακάλυψα τι θησαυρούς και πόσες ιστορίες έκρυβε η μεγάλη χερσόνησος πέρα από τα άθλια θέρετρα του μαζικού τουρισμού και τις τσιμεντουπόλεις που τη βεβήλωσαν» σημειώνει Αλέξανδρος Μασσαβέτας στην εισαγωγή του βιβλίου του.

Τα βιβλία του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Κωνσταντινούπολη, Η πόλη των απόντων» και «Μικρά Ασία, Το παλίμψηστο της μνήμης» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ