Παγκόσμιο σοκ από τη μη πώληση των Γερμανικών ομολόγων - iefimerida.gr

Παγκόσμιο σοκ από τη μη πώληση των Γερμανικών ομολόγων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ στην παγκόσμια οικονομία προκάλεσε η χθεσινή αδυναμία της Γερμανικής κυβέρνησης να βρει αγοραστές για τα ομόλογά της. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι, με τους μεν να βλέπουν την κρίση να χτυπάει την πόρτα του Βερολίνου, ενώ τους δε να αποδίδουν την χαμηλή ζήτηση των γερμανικών ομολόγων στο ότι το επιτόκιο ήταν στα όρια του προϋπολογισμού, γεγονός που θα σήμαινε μηδενικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

«Ψήφο δυσπιστίας για ολόκληρη την ευρωζώνη», χαρακτήρισε τη χθεσινή εξέλιξη ο Ραλφ Ούμλαουφ, πρόεδρος της περιφερειακής τράπεζας των ομοσπονδιακών κρατιδίων Θουριγγίας και Εσσης. Εκτίμησε ότι αποτελεί σήμα κινδύνου που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, προσπάθησαν δια του εκπροσώπου τους Νόρμπερτ Μπάρτλε, να διασκεδάσουν τις ανησυχίες αποδίδοντας τη μειωμένη ζήτηση στη χαμηλή προσδοκία κέρδους. «Η κατάσταση δεν είναι δραματική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρτλε.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Κλάους Πέτερ Φλόσμπαχ, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χρηστιανοδημοκρατών επί δημοσιονομικών θεμάτων, ο οποίος επιτέθηκε στις αγορές λέγοντας πως «με δεδομένη τη σταθερότητα στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας, δεν δικαιολογείται η ανασφάλεια των επενδυτών».

Η ιστοσελίδα του Bloomberg χαρακτηρίσε «καταστροφή» τη δημοπρασία ενώ την ίδια στιγμή αναλυτές ανέφεραν στο Reuters πως «δε θυμούνται χειρότερη δημοπρασία».

Financial Times: «Η ευρωζώνη θα σωθεί μόνο αν νιώσει την ανάσα του θανάτου»

Σε χθεσινό άρθρο τους, οι Financial Times εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ωστόσο, πως οποιαδήποτε αποδοχή της ΕΚΤ σε ρόλο δανειστή έσχατης ανάγκης θα φούντωνε τις ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες πρόκειται να αποχωρήσουν από το ευρώ, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει συνθήκες τυφλού πανικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια χρεοκοπία, η οποία θα συμβεί το πιθανότερο στο α' τετράμηνο του 2012 καθώς το PSI δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή ενώ οι άλλες χώρες της ΟΝΕ, φαίνονται όλο και πιο απρόθυμες να συνεισφέρουν.

Ωστόσο, οι Financial Times εστίασαν στη στάση της Γερμανίας, η οποία «σκληραίνει όλο και περισσότερο» σε σχέση με τη χρήση μηχανισμών διάσωσης (EFSF / ΔΝΤ) και φαίνεται να στηρίζει πλήρως την ιδέα ότι οι χώρες με μη βιώσιμο χρέος πρέπει να υφίστανται «κούρεμα». «Αυτή είναι η λογική του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και απέχει πολύ από την αναδοχή του χρέους που είναι η τρέχουσα συναίνεση. Αυτό είναι σημαντικό για τη γερμανική πιστοληπτική αξιολόγηση».

«Πάνω από το 75% του χρέους που εκδίδεται στο πλαίσιο της ΟΝΕ παραμένει στο πλαίσιο της ΟΝΕ και ότι ο αριθμός μπορεί και θα πάρει την ανιούσα. Ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια και διαθέτουν «ασθενή» AAA θα χρειαστούν κάποια έκθεση στις αγορές ομολόγων, με τη Γερμανία παραμένει ο de-facto κανόνας. Αγοράζοντας ομόλογα από τα Bunds (γερμανικά ομόλογα) έχει νόημα ως εμπόριο, αλλά όχι για τα μακρο-δεδομένα».

Το δημοσίευμα καταλήγει στο ότι μόνη προοπτική για την Ευρωζώνη είναι να τυπώσει χρήμα κάτι που δεν θεωρείται πιθανό αν το ευρώ δε νιώσει την «ανάσα του θανάτου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ