Μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών για 180.000 άτομα - iefimerida.gr

Μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών για 180.000 άτομα

βαρέα και ανθυγιεινά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανατροπή στο καθεστώς ασφάλισης για περίπου 180.000 εργαζόμενους φέρνει η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων που έδωσε στην δημοσιότητα χτες το υπουργείο Εργασίας και έχει αναδρομική ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2011.

Συγκεκριμένα, ενώ στο παλαιό καθεστώς υπάγονταν 531.000 εργαζόμενοι, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα μείνουν περίπου 365.000 εργαζόμενοι. Το μαχαίρι του υπουργείου Εργασίας έκοψε από το ειδικό καθεστώς 53 επαγγέλματα και ειδικότητες -από τα 151 που ήταν μέχρι σήμερα- ενώ στη νέα λίστα παρέμειναν μόνο 98. Αυτό σημαίνει ότι τα 53 αυτά επαγγέλματα «αποχαρακτηρίζονται» και όσοι τα εξασκούν θα δουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία, αφού πλέον θα συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, με 35 χρόνια ασφάλισης, ή στα 60 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περίπου 180.000 εργαζόμενοι που θίγονται θα υποστούν και μείωση μισθού από 50 έως 200 ευρώ αφού χάνουν τα ειδικά επιδόματα, ενώ στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.

Ποια επαγγέλματα βγαίνουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Εκτός της νέας λίστας τέθηκαν τα εξής επαγγέλματα:

1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)

2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο

3. Ζαχαροπλάστες

4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.

5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί

6. Καμαριέρες

7. Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς

8. Ταμίες πολυδυναμικού super market

9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης

10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς

11. Συντηρητές κτιρίων

Ποιοι εξαιρούνται

Από τα παραπάνω γλυτώνουν όσοι προλάβουν να συμπληρώσουν 3600 ένσημα, δηλαδή 12 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Εκείνοι οι εργαζόμενοι, μολονότι το επάγγελμά τους δεν θα είναι πλέον στα βαρέα και ανθυγιεινά, θα διατηρήσουν το παλαιό καθεστώς.

Ποια επαγγέλματα εντάσσονται

Παράλληλα, στην λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εντάσσονται νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Εκτιμάται ότι στο ειδικό καθεστώς θα προστεθούν για πρώτη φορά περίπου 14.000 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί όμως ότι με βάση τον ασφαλιστικό νόμο του 2010 ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά...

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.

Διαβάστε όλη τη λίστα εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ