Αρχές του 2017 σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου στο Λαγκαδά - iefimerida.gr

Αρχές του 2017 σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου στο Λαγκαδά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα βρίσκεται σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 1 MW και συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, που στήνουν στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης αγελαδοτρόφοι της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργου Κεφαλά, στο ΑΠΕ, η μονάδα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 4.000 νοικοκυριών.

«Η μονάδα έχει κατασκευαστεί ήδη στο 50% και τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία των εταιρειών, αυστριακής "Wolf” και ιταλικής "Rota Guido”, προκειμένου να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 mw, απαιτούνται λύματα κοπριάς 2.500 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, «ποσότητα που σε ποσοστό 70% καλύπτεται από εμάς που κινήσαμε τη διαδικασία κατασκευής και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από τις μονάδες πέριξ της περιοχής» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τον έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πρώτον επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του υποπροϊόντος -κοπριάς- που είναι απόβλητο για να παραχθεί ενέργεια και δεύτερον το υπόλειμμα της αναερόβιας χώνεψης είναι υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό οργανικό, πολύ ωφέλιμο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Το ιστορικό του Project

Υπογραμμίζεται ότι το έργο γίνεται μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κοινοτικού προγράμματος "Jessica" και φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ. Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ