Παραμένουν οι «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία -Δοκιμαστική έκδοση ομολόγου το 2017 - iefimerida.gr

Παραμένουν οι «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία -Δοκιμαστική έκδοση ομολόγου το 2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα... σίγουρα θα πάει το υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας να βγει στις αγορές, έστω διερευνητικά, πριν ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους το ΔΝΤ και το Βερολίνο στο τέλος του έτους.

«Οι αγορές ενθουσιάζονται εύκολα και απογοητεύονται εύκολα» σημείωσε ο Γ. Χουλιαράκης, προαναγγέλλοντας δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του 2017 και όχι νωρίτερα.

Στην πραγματικότητα, αν και το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να ρίξει φως στη συμφωνία της 24ης Μαίου και να πείσει για το ότι είναι απολύτως θετική για την Αθήνα, οι «γκρίζες» ζώνες παραμένουν και η τελική αποτίμηση δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από το Οκτώβριο- Νοέμβριο, όταν δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα «εργαλεία» ελάφρυνσης του Χρέους και το ΔΝΤ θα αποφανθεί αν είναι αρκετά ή απλώς ημίμετρα.

Τα σημεία που παραμένουν «θολά» δεν είναι λίγα:

  • Ποιες είναι πολιτικές αντοχές στη Γερμανία και στους δορυφόρους της, έτσι ώστε να περάσουν μέτρα ελάφρυνσης ανάλογα με αυτά που ζητά το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα επιμηκύνσεις βάθους 30 ετών και εγγύηση χαμηλών επιτοκίων; Υπενθυμίζεται ότι το 2017 στη Γερμανία θα στηθούν κάλπες.
  • Ποιος εγγυάται ότι το ΔΝΤ θα συνυπογράψει τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι, έτσι ώστε να μπει τελικά στο Πρόγραμμα και να διαλυθούν τα νέφη αβεβαιότητας; Όπως παραδέχθηκε και ο Ε. Τσακαλώτος, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει 100% εξασφάλιση, εκτιμώντας, πάντως, ότι θα επέλθει πάλι συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων- ΔΝΤ, από τον οποίο θα βγει σε κάθε περίπτωση ωφελημένη η Ελλάδα.
  • Πυκνό νέφος καλύπτει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018. Πρόκειται για θέμα ταμπού για τους Ευρωπαίους- ειδικά για το Βερολίνο- και όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ αυτό δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί πριν από το 2018. Το πρόβλημα είναι ότι η Μελέτη Βιωσιμότητας που θα εκπονήσει το ΔΝΤ θα στηριχθεί σε βασικές μακροοικονομικές παραδοχές, μια εκ των οποίων είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο δεν θεωρεί εφικτή την επίτευξη πλεονασμάτων πάνω από 1,5% σε βάθος δεκαετιών, ενώ το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup που αποτύπωνε τις θέσεις των Βόρειων έκανε λόγο για 3,5% ως το 2028.

Το μόνο σίγουρο, όπως φάνηκε στη συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, είναι ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός της συμφωνίας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολος, με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα των όποιων μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους δεν θα είναι χειροπιαστά στο άμεσο μέλλον, την ώρα που η κυβέρνηση θα καλείται τους επόμενους μήνες να εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν τον τελευταίο μήνα και να προετοιμάζεται για την επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το φάκελο των εργασιακών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογο δοκιμαστική έκδοση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ