Παρευξείνια Τράπεζα: Αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις ελληνικών εταιρειών το 2016 - iefimerida.gr

Παρευξείνια Τράπεζα: Αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις ελληνικών εταιρειών το 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αύξηση της χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό ή δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υποδομών προσανατολίζεται να προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους η Παρευξείνια Τράπεζα.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επίσης για τη χορήγηση δανείων, διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες από σήμερα. Στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης αντιστοιχίας ανάμεσα στο ύψος της συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας που σήμερα ανέρχεται σε 16,5% και στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη χορηγήσει δάνεια σε γνωστές εταιρείες όπως η MLS Multimedia, η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, η ΤΕΡΝΑ κ.α, ενώ σε ένα μήνα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει ένα έργο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στο οποίο, επίσης, συμμετέχει η Παρευξείνια Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη σημείωσε σχετικά: «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Θεωρούμε, άλλωστε, ότι είμαστε τυχεροί που η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στους πελάτες».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Παρευξείνια Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα 15 σχέδια με το συνολικό ποσό των 290 εκατ. ευρώ με το ενεργό χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ. Το 2015 η τράπεζα χρηματοδότησε επενδύσεις δύο ελληνικών εταιρειών, της MLS και της Χατζηιωάννου.

Συνολικά το ενεργό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε το 2015 σε 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2014. Το διοικητικό συμβούλιο της Παρευξείνιας Τράπεζας ενέκρινε χρηματοδοτήσεις 487 εκατ. ευρώ με τις εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 380 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Παρευξείνια Τράπεζα μείωσε ακόμη περισσότερο τις επισφάλειές της το 2015 με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν το 1,2% το 2015 από 5,5% το 2014. Συνολικά η τράπεζα έχει μόνο δύο "κόκκινα" δάνεια, γεγονός που της επιτρέπει για 11η συνεχόμενη χρονιά να σημειώσει κέρδη και να διαθέτει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Όπως ανέφερε ο κ. Ντελικανλί η Παρευξείνια Τράπεζα έχει αξιολογηθεί με Α- από την S&P και με Α2 από την Moody's.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Παρευξείνιας Τράπεζας για την περίοδο 2015-2018 είναι το ενεργό χαρτοφυλάκιό της να σημειώνει ετήσια αύξηση 7,5%, η έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις διασυνοριακές επενδύσεις, η αύξηση του μεριδίου των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου τομέα και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η αύξηση της κινητοποίησης των πόρων και η συγχρηματοδότηση σε συνεργασία με άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Παρευξείνια Τράπεζα υποστηρίζει επενδυτές και εταιρείες στις 11 χώρες - μέλη της (Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία). Η τράπεζα χορηγεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 3-15 ετών, κυρίως της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ προβαίνει επίσης σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και παρέχει εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παρευξείνια τράπεζα χρηματοδότηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ