Επιφυλακτικός ο Fitch για τη συμφωνία -Υψηλός κίνδυνος για την εφαρμογή του προγράμματος - iefimerida.gr

Επιφυλακτικός ο Fitch για τη συμφωνία -Υψηλός κίνδυνος για την εφαρμογή του προγράμματος

(ΑΠΕ/  EPA/ANDREW GOMBERT)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και καλωσόρισε τη συμφωνία στο Eurogroup, ο Fitch προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο για μία νέα κρίση ρευστότητας το καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα, σχολίασε ο οίκος αξιολόγησης. «Ομως, με μικρή ελάφρυνση χρέους να παρέχεται εκ των προτέρων, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δυσκολευτεί σταδιακά όλο και περισσότερο να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι φιλόδοξες δεσμεύσεις του προγράμματος. Ο κίνδυνος της εφαρμογής παραμένει υψηλός», προειδοποιεί ο Fitch.

Ακόμη, εκτιμά ότι η συμφωνία υπογραμμίζει τις βελτιωμένες σχέσεις Ελλάδας-δανειστών, σε σύγκριση με τις περσινές συχνά συγκρουσιακές διαπραγματεύσεις. Ομως, τονίζει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε στάδια, που εξαρτάται από την απόδοση του προγράμματος, μπορεί να δώσει κίνητρο στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τους στόχους του. Ομως, με δεδομένη την πορεία απόκλισης υπό τα προηγούμενα προγράμματα τα τελευταία πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη υψηλό ρίσκο να μην επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, παρά τη συμφωνία για τον προληπτικό μηχανισμό. Αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να αυξηθεί αν οι όροι στη συμφωνία της Τετάρτης θα κάνουν τους Ελληνες πολιτικούς, ή τους πολίτες, να θεωρήσουν τη σημαντική ελάφρυνση χρέους μία μακρινή ή ανέφικτη προοπτική», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Εξαιτίας όλων αυτών, αναφέρει ο Fitch, είναι πιθανό να παραμείνει το ερωτηματικό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. «Η αξιολόγησή μας του CCC, που επιβεβαιώσαμε τον Μάρτιο, αντικατοπτρίζει τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Fitch οίκος αξιολόγησης συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ