Αρχίζει το «σκληρό πόκερ» για το ευρωομόλογο - iefimerida.gr

Αρχίζει το «σκληρό πόκερ» για το ευρωομόλογο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς στο τραπέζι μπαίνει και επίσημα πια το ζήτημα των ευροομολόγων. Σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παρουσιάσει τις επίσημες προτάσεις του, οι οποίες θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως είναι αναμενόμενο, το Βερολίνο κρατά σθεναρή αντίσταση σε μια τέτοια προοπτική, αντιπροτείνοντας την αναθεώρηση των Συνθηκών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία καθώς και επιβολή ποινών για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Γιατί διαφωνεί η «Αγία Τριάδα»

Η γερμανίδα Καγκελάριος μάλιστα φαίνεται να έχει σύμμαχό της στην άρνηση για άμεση υιοθέτηση ευρωομολόγων τόσο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ όσο και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – εξέλιξη που δείχνει ότι οι διαφωνίες, αντί να γεφυρώνονται, εντείνονται.

Η «Αγία Τριάδα» των Μέρκελ, Γιούνκερ και Ρόμπαϊ έχουν εκφραστεί κατά των «ομολόγων σταθερότητας», που προτείνουν οι Βρυξέλλες θεωρόντας πως έτσι δεν αντιμετωπίζεται η «ρίζα του κακού» που είναι η μη τήρηση των κανόνων. Τα ευρωομόλογα δεν πρέπει να θεωρούνται ως απάντηση στην κρίση τονίζει το Βερολίνο, το οποίο αντιστέκεται και σε τυχόν διευρυμένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια που θεωρεί ότι έχει το Βερολίνο μάλλον δεν υπάρχουν, καθώς οι αγορές πιέζουν, η Σύνοδος Κορυφής είναι προ των πυλών και η Ισπανία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων για να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση και να προετοιμαστούν οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, αύριο θα υπάρξει συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ, με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο. Παράλληλα, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να παράσχει ρευστότητα σε χώρες που έχουν ανάγκη παρουσιάζοντας νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.

Προσπάθεια Ρεν για συμβιβασμό

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν προσπάθησε και χθες να «πείσει» το Βερολίνο για την αναγκαιότητα της έκδοσης ευρωομο λόγων, τασσόμενος παράλληλα υπέρ μιας στενότερης εποπτείας των προϋπολογισμών των 17 χωρών της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

Ο Ρεν προσπάθησε να «πουλήσει» την ιδέα του ευρωομολόγου προσφέροντας στενότερη οικονομική διακυβέρνηση και εποπτεία, προκειμένου να κατευνάσει το Βερολίνο. «Αν και η προοπτική έκδοσης ομολόγων σταθερότητας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, γνωρίζω επίσης τις ισχυρές αντιδράσεις που υπάρχουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να γίνει παράλληλα, χέρι με χέρι, με σημαντική ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και συντονισμό οικονομικών πολιτικώ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας σε σύνοδο των Γερμανών εργοδοτών στο Βερολίνο.

Τι φοβάται πραγματικά η Γερμανία από τα ευρωομόλογα

Η Γερμανία φοβάται ότι ένα κοινό ομόλογο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της και θα την αναγκάσει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Ξανά και ξανά ζητείται λύση που θα φέρει μια γρήγορη, άμεση λύση στην κρίση εμπιστοσύνης του ευρώ. Θα το πω ξανά: Δεν υπάρχει τέτοια λύση» απάντησε η Μέρκελ, η οποία προκρίνει μια ισχυρή πολιτική απάντηση ως τον τρόπο για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση.

Ο χρόνος πιέζει, η κρίση εξαπλώνεται

Ο χρόνος όμως τελειώνει για να βρεθεί μια λύση, καθώς η κρίση χτυπά πλέον την καρδιά της ευρωζώνης με Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο να δέχονται αυξημένες πιέσεις. Χθες, η Μαδρίτη προχώρησε σε έκδοση έντοκων γραμματίων με επιτόκιο υψηλότερο ακόμη και από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα και σε Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Κύπρο και Μάλτα για παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων και κάλεσε τα εν λόγω κράτη να λάβουν τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ