Γερμανικά ΜΜΕ: «Ναι» υπό όρους στη δόση -Παρτίδα τρόμου για το χρέος - iefimerida.gr

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ναι» υπό όρους στη δόση -Παρτίδα τρόμου για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζουν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup.

Οι τίτλοι των γερμανικών εφημερίδων για τη δόση
Die Welt: «Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων»

Spiegel: «Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του περιοδικού. "Eντεκα ώρες διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και τώρα είναι σύμφωνοι για τη βοήθεια ύψους 10,3 δις. ευρώ σε δόσεις. Δυνατή κατέστη και συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα διατεθούν τα μπλοκαρισμένα μέχρι τώρα χρήματα, τα δισεκατομμύρια κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον αδιάθετα χρήματα ύψους περίπου 20 δισ. από το πρόγραμμα βοήθειας θα χρησιμοποιηθούν ώστε να εξοφληθούν πρόωρα ακριβά ελληνικά δάνεια και έτσι να εξοικονομηθεί κόστος. Αυτή η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα του σήμερα , είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονμικών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο twitter ότι πρόκειται για να ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Die Zeit: «Το Εurogroup συμφώνησε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου. «Μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση 10,3 δις. ευρώ σε περισσότερες δόσεις. Οι ελαφρύνσεις του χρέους είναι μέρος του πακέτου. Επετεύχθη επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο τις είχε θέσει ως προϋπόθεση. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε μεταξύ άλλων την επιστροφή κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και των αδιάθετων κονδυλίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανακουφιστεί η Αθήνα. Στο twitter χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντική εξέλιξη. Πριν ένα μήνα ακόμα δεν δεν θα το είχα καν ονειρευτεί ότι θα συμφωνήσουν οι υπουργοί. Η ελληνική κυβένρηση έκανε πολλή δουλειά», γράφει μεταξύ άλλων.

Τagesspiegel:"H Ελλάδα θα υποστηριχθεί με 10,3 δισ. ευρώ . Εκτός αυτού το Εurogroup συμφώνησε να γίνουν ελαφρύνσεις του χρέους. Το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούλησή του να συμμετάχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το μεταρρυθμιστικό πακέτο 10,3 δις ευρώ. «Πρόκειται για καλά νέα», συνόψισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ . Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις του χρέους. Η συμφωνία έρχεται εγκαίρως πριν από τη σύνοδο των G-7. H κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε στο κοινοβούλιο ένα πακέτο περικοπών συντάξεων και αύξησης φόρων και έβαλε τη βάση για περαιτέρω βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)», γράφει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Συμφωνία μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις: Το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Και στο θέμα της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του χρέους υπάρχει πρόοδος. Λεπτομέρειες δεν έγιναν καταρχάς γνωστές. Τη νύχτα έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, ώστε να να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις με το ΔΝΤ".

Handelblatt: "Mετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι δανειστές συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα με ποσά δισεκατομμυρίων . Υπάρχει επίσης συμφωνία να μειωθεί το τεράστιο βουνό του χρέους. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το τελευταίο πακέτο μέτρων 10,3 δισ. ευρώ και έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος της πτώχευσης. Μεγάλης εκτάσεως ελαφρύνσεις του χρέους θα γίνουν, εάν το προγραμμα βοήθειας κλείσει επιτυχώς το 2018. Ο Τόμσεν δήλωσε πως όλοι δέχονται πως το το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Süddeutsche Zeitung: "Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή της επόμενης δόσης . Η Αθήνα λαμβάνει 10,3 δισ. για να αποτραπεί η πτώχευση. Το κούρεμα του χρέους θα γίνει το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Παραμένει το ΔΝΤ. Βάση θα είναι η ανάλυση του χρέους από το ΔΝΤ".

Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.

Παρτιδα τρόμου για το χρέος
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.
Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γερμανικός Τύπος Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ