Πάλι το μαρτύριο της σταγόνας με τις δόσεις - iefimerida.gr

Πάλι το μαρτύριο της σταγόνας με τις δόσεις

Aris Oikonomou / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί η πρώτη υποδόση, που ετοιμάζει το Eurogroup να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, αλλά αναμφίβολα δεν απομακρύνει το πέπλο αβεβαιότητας και σίγουρα δεν αρκεί για να εξοφλήσει το Δημόσιο όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του έναντι τρίτων.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες έχουν ως εξής:

  • Στις 7 Ιουνίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 13 Ιουλίου 449 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 20 Ιουλίου 2,3 δις ευρώ προς την ΕΚΤ
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την πρώτη υποδόση των 7,5 δις ευρώ καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις, αλλά όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που ανέρχονται στα 5,575 δις ευρώ με βάση τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου (η εικόνα του Κρατικού Προϋπολογισμού το Μάιο δείχνει ότι οι οφειλές στο πεντάμηνο πολύ πιθανόν να αγγίζουν τα 6 δις ευρώ), είναι αναγκαία η εκταμίευση και της δεύτερης υποδόσης ύψους 2,8 δις ευρώ, η οποία θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα.

Όσον αφορά στις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι στο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά από το 2018, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αποτυπώνει το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους. Υπενθυμίζεται ότι ενώ το Ταμείο επιμένει ότι το σχέδιο βιωσιμότητας πρέπει να «χτιστεί» πάνω σε ρεαλιστικό στόχο πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες, η Γερμανία επιμένει ότι ο πήχης δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 3,5% τουλάχιστον ως το 2028, επιχειρώντας να αποφύγει τις δύσκολες αποφάσεις για την ελάφρυνση του Χρέους, που περιέχει το σχέδιο του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρέος ΔΝΤ δόσεις αδιέξοδο πλεόνασμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ