Στην τελετή απονομής των Βραβείων Public: Το βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιάννη Ξανθούλη –Οι νικητές - iefimerida.gr

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Public: Το βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιάννη Ξανθούλη –Οι νικητές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, η τελετή απονομής των βραβείων Public, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου στο Παλλάς, με μία ξεχωριστή εκδήλωση. Στους μεγάλους νικητές, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Χαρούκι Μουρακάμι.

Ηχηρές πένες, παρουσίες από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, αλλά και πολύ μουσική, μιας και η Καμεράτα Ορχήστρα επιφορτίστηκε με το έργο, να πλαισιώσει μουσικά τη βραδιά. Δύο χιλιάδες βιβλία και χίλιοι τριακόσιοι συγγραφείς μπήκαν στη μάχη για τα δημοφιλή βραβεία βιβλίου.

Οι μεγάλοι νικητές:

  • H βραδια ξεκίνησε με το βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας που δόθηκε στην Λίζα Βάρβογλη και τις εκδόσεις Mamaya.
  • Βραβείο ‘Ευ Ζην’ στον Βασίλη Καλλίδη, για το βιβλίο του ‘Άθενς σπέσιαλ 2 –Λε τουρ’, εκδόσεις Πατάκη.
  • Εφηβική λογοτεχνία, βραβείο στην Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη ‘Δεν είσαι η αδελφή μου’, εκδόσεις Μίνωας.
  • Το βραβείο δοκιμίου, ανάμεσα σε δέκα σπουδαίες πένες, πήγε στην Ξένια Καλογεροπούλου, για το βιβλίο ‘Γράμμα στον Κωστή’.
  • Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι ο μεγάλος νικητής μεταφρασμένου μυθιστορήματος, με το βιβλίο ‘Ο Κάφκα στην ακτή’, μετάφραση για τις εκδόσεις Ψυχογιός, Αργυρώ Μαντόγλου.
  • Στην κατηγορία Εκδοτικό Αποτύπωμα βραβεύτηκε ο εμβληματικός Εκδοτικός οίκος Αγρα. Ένα βραβείο αφιερωμένο σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και νέους εκδότες.
  • Ειδικό βραβείο, Καλύτερο εξώφυλλο της χρονιάς, Liliana Porter για το βιβλίο ‘Νότος’ των εκδόσεων Μανδραγόρας. Ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, στην Κλαίρη Γεωργέλλη, για το ‘Αλέξη μην φοβάσαι’ των εκδόσεων Μεταίχμιο.
  • Βραβείο στη Λένα Μαντά. Στην κατηγορία Ηρωίδα-Έμπνευση για το βιβλίο ‘Μια συγνώμη για το τέλος’ των εκδόσεων Ψυχογιός.
  • Δύο Ειδικά βραβεία των Βιβλιοπωλείων Public. Στην Ιωάννα Καρυστιάνη για ‘Το φαράγγι’ των εκδόσεων Καστανιώτη και στον Θοδωρή Παπαϊωάννου για παιδική έκδοση ‘Απέναντι’ του Ίκαρου.
  • Βραβείο ποίησης στην έκδοση ‘Τα ποιήματα’ του Κ. Π. Καβάφη από Gutenberg.
  • Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος για το 2016, στον Γιάννη Ξανθούλη, για το βιβλίο του ‘Την Κυριακή έχουμε γάμο’ των εκδόσεων Διόπτρα.

Στα φετινά βραβεία του Public τιμώμενη χώρα ήταν η Γαλλία με Ειδικό Βραβείο σε Γάλλο συγγραφέα, στον Phillipe Jaccottet και το βιβλίο ‘Τετράδιο της Χλόης’ από Άγρα.

Ανάμεσα στις απονομές, προβλήθηκαν και ζωγραφιές παιδιών με θέμα την προσφυγιά, που καταχειροκροτήθηκαν. Την βραδιά της απονομής παρουσίασε ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος, σε μία τελετή που έφερε την υπογραφή του σκηνοθέτη Φρίξου Γεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νικητές κονταροχτυπήθηκαν, συνολικά ανάμεσα σε 1.300 συγγραφείς. Τα Βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που πέρασε.

Η βραδιά τα είχε όλα, γέλιο, αλλά και συγκίνηση. Φεύγοντας από την εκδήλωση, δεν μπορούσες παρά να σφυρίζεις στους ρυθμούς των Nirvana μέσα από την διασκευή που παρουσίασε η Καμεράτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βραβεία Βιβλίου Public νικητές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ