Σάλος στο Ισραήλ - Σκάνδαλο με τα δωρεάν ταξίδια του Νετανιάχου - iefimerida.gr

Σάλος στο Ισραήλ - Σκάνδαλο με τα δωρεάν ταξίδια του Νετανιάχου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια στο εξωτερικό τα οποία έλαβε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, πριν από μία δεκαετία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μέσω των δικηγόρων του, αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δεν κατέστη αμέσως σαφές αν ο γενικός εισαγγελέας, που επίσης ερευνά για την υπόθεση, θα δώσει εντολή για την διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Στα ευρήματα του κρατικού ελεγκτή Τζόσεφ Σαπίρα αναφέρονται λεπτομερώς πληρωμές αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής σε ξενοδοχεία από «οντότητες του εξωτερικού», κυρίως ισραηλινών εταιρειών ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι νέα στοιχεία για το τελευταίο κεφάλαιο του σκανδάλου «Ταξίδια Μπίμπι» (υποκοριστικό του Νετανιάχου), όπως το αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Οι δικηγόροι του Νετανιάχου υποστήριξαν πως τα ταξίδια περιλάμβαναν εμφανίσεις σε εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ισραήλ. Όπως υπογραμμίζει η έκθεση του κρατικού ελεγκτή οι φορείς που φιλοξενούσαν τις εκδηλώσεις στο εξωτερικό κάλυπταν τα έξοδα των καλεσμένων.

«Τα ταξίδια του Νετανιάχου και των μελών της οικογένειας του που χρηματοδοτήθηκαν από πηγές του εξωτερικού, όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών, παρέκλιναν από τους κανονισμούς και μπορούν να δώσουν την εντύπωση δωροληψίας είτε της σύγκρουσης συμφερόντων», υπογραμμίζει η έκθεση.
Ο Νετανιάχου, όπως και άλλοι υπουργοί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Σαπίρα, δεν κατέθεσαν πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση των ταξιδιών τους σε μια κυβερνητική επιτροπή, η οποία έδωσε «τυπική έγκριση», χωρίς να εξετάσει τα επίσημα επαγγελματικά τους ταξίδια, όπως σημειώνει η έκθεση.

Σε πολλά ταξίδια του, ο Νετανιάχου – που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2003 έως το 2005 και σήμερα διανύει την τέταρτη του θητεία ως πρωθυπουργός – συνοδευόταν από την γυναίκα του Σάρα και κάποιες φορές και από τους δύο του γιους.

Το 2014, ο τότε γενικός εισαγγελέας Γιεχούντα Βάινστεϊν έκλεισε μια προκαταρκτική έρευνα την υπόθεση, τονίζοντας πως τα διαθέσιµα αποδεικτικά στοιχεία δεν αιτιολογούσαν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Όμως στην έκθεση του ο Σαπίρα ανέφερε πως παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν κατόπιν εντολής του διαδόχου του Βάινστεϊν.

Οι υποψίες για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων εστιάζονται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις διπλών χρεώσεων από τους οργανισμούς στα ταξίδια και τα έξοδα του Νετανιάχου.

Ο Ντέιβιντ Σίμρον, ένας δικηγόρος της οικογένειας του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε «πως δεν υπήρξαν διπλές χρεώσεις» και πως ο Νετανιάχου «συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης», που εγγυάται χρεόγραφα που εκδίδει το κράτος του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ