ΕΚΤ: Παραμένουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της ευρωζώνης - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Παραμένουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της ευρωζώνης

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τις καλές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παραμένουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, αναφέρει η ΕΚΤ στην 6μηνιαία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκήσει εκ νέου πιέσεις σε περισσότερα ευάλωτα κράτη.

Αν και η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το συνολικό χρέος της ευρωζώνης θα συνεχίσει να υποχωρεί σταδιακά στο 91,1% του ΑΕΠ το 2017, η εικόνα παραμένει αρκετά ετερογενής, σημειώνει η ΕΚΤ και προσθέτει ότι σε ορισμένες χώρες αναμένεται αύξηση της αναλογίας χρέους/ ΑΕΠ το 2017. Ανάμεσά τους είναι η Ελλάδα, αλλά και η Φινλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

«Οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους παραμένουν δύσκολες, παρά τα κάποια διστακτικά σημάδια βελτίωσης», σημειώνει η έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «ιδιαίτερα ένα νέο μακροοικονομικό σοκ μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε μία σειρά χωρών της Ευρωζώνης».

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έκαναν σταθερή πρόοδο στα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση των ισολογισμών τους, αλλά τονίζει ότι παραμένουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποτονική οικονομική ανάκαμψη, το μεγάλο λειτουργικό κόστος και το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες, τα οποία περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια καθώς και την κερδοφορία τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ κρατικό χρέος βιωσιμότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ